Israel hyökkäsi Iraniin: Asiantuntija kertoo, mikä on iskujen merkitys ja mitä seuraavaksi voi tapahtua

Israelin ilmaiskut "jälleen kerran pahentavat tilannetta", asiantuntija sanoo.

Israelin odotettu ilmahyökkäys Iraniin ei ollut niin kova kuin "pahimmissa peloissa ajateltiin", sanoo Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola MTV Uutisille.

– Israelilla oli kolme vaihtoehtoa. Joko isku kohdistui ydinohjelmaa, öljyteollisuutta tai sotilaskohteita vastaan, Juusola sanoo.

Israelin armeijan mukaan iskut kohdistuivat sotilaskohteisiin, kuten ohjustehtaisiin ja ohjusten laukaisualustoihin. Israel hyökkäsi Iranissa yhteensä noin 20 kohdetta vastaan, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

Hyökkäys Iraniin oli joka tapauksessa tulossa, Juusola arvioi. Israel "käytännössä ei" voinut jättää vastaamatta Iranin lokakuun alussa tekemään noin 200 ballistisen ohjuksen ilmahyökkäykseen.

– [Isku sotilaskohteita vastaan] oli se vaarattomin vaihtoehto, jos näin voi sanoa, Juusola toteaa.

– Hyökkäys öljyteollisuutta ja erityisesti ydinohjelmaa vastaan olisi ollut kaikkein vaarallisin, se olisi pakottanut Iranin vastaamaan, hän jatkaa.

Iran voi ehkä "elää" tämän kanssa

Israel on sanonut ilmaiskujen nyt päättyneen. Jos näin todella on, eikä esimerkiksi tulevina öinä nähdä uusia hyökkäyksiä, voi Iran "paljon helpommin elää" tämän kanssa.

– Iranin sisäisessä uutisoinnissa ja lausunnoissa iskujen merkitystä on vähätelty, Juusola sanoo.

– Tämä voi merkitä sitä, että Iran pyrkii painamaan tämän taustalle, eikä aio vastata lähitulevaisuudessa. Varma tästä ei voi olla, Juusola lisää.

Iranin mukaan se "torjui onnistuneesti" Israelin iskut. Iran kuitenkin myöntää hyökkäysten aiheuttaneen "vähäisiä vahinkoja" joillain alueilla, kertoo CNN

Israelin iskut joka tapauksessa "jälleen kerran pahentavat tilannetta" Lähi-idässä. Käynnissä on monen rintaman sota, jossa sotatoimia käydään esimerkiksi Gazassa, Libanonissa ja Länsirannalla.

– Aikamoinen kaaos, eikä ole mitenkään todennäköistä, että tämä tulee nopeasti loppumaan, Juusola arvioi.

"Poikkeuksellinen toimintavapaus"

Juusola pitää todennäköisenä, että taistelut jatkuvat vähintään Yhdysvaltojen vaaleihin saakka. Yhdysvaltojen seuraava presidentti valitaan marraskuun alussa ja Kamala Harris tai Donald Trump aloittaa virassaan tammikuussa.

Yhdysvaltojen vaalien vuoksi Israel hyödyntää tällä hetkellä "poikkeuksellista toimintavapautta".

– Jos kuuntelee Yhdysvaltojen vaaliehdokkaiden puheita, niissä korostuu Israelin tukeminen. Yhdysvaltojen johdolla ei ole merkittävästi mahdollisuuksia painostaa Israelin, joka myös tietää sen ja pyrkii hyödyntämään sen mahdollisimman tehokkaasti, Juusola katsoo.

Yhdysvallat on toistuvasti vaatinut tulitaukoa Gazaan ilman, että sillä olisi ollut merkittävää vaikutusta tapahtumiin.

Yleensä Israel joutuu vähintään jonkin verran kuuntelemaan Yhdysvaltoja, sillä Valkoinen talo tukee sotilaallisesti Israelia merkittävästi.

Merkityksetön Yhdysvallat ei ole nytkään, Juusola uskoo. Presidentti Joe Bidenin vaatimuksilla iskeä Iraniin rajoitetusti on todennäköisesti ollut vaikutusta Israelin päätöksenteossa.

Lue myös:

    Uusimmat