Maastohiihdossa tällä kaudella voimaan tuleva fluorivoiteiden kielto aiheuttaa hiihtäjille harmaita hiuksia. Testausmenetelmät eivät vielä vakuuta, ja fluorittomien voiteiden käyttäytyminen, etenkin ääriolosuhteissa, arveluttaa.
Jasmi Joensuu purkaa monen hiihtäjän ajatukset fluoriuudistuksesta sanoiksi.
– No rehellisesti sanottuna, ei se kovin hyvältä vaikuta, Joensuu täräyttää.
Fluorikieltoa on puuhattu maastohiihtoon jo vuodesta 2020, mutta uudistusta on lykätty ja lykätty, koska luotettavan testausmenetelmän luominen on osoittautunut todella haastavaksi. Vieläkään ei liikuta täysin varmalla pohjalla.
– Onhan se pelottavaa, jos sanotaan, että vieläkin joka kymmenes mittaus on väärä siinä systeemissä, Joensuu sanoo.
– Urheilijoilla on pelko, että voi tulla perusteettomasti positiivisia suksia.
Uuden systeemin on määrä tulla maastohiihdossa käyttöön Rukan maailmancupista alkaen. Vaikka asia jossain määrin huolettaa, ei Joensuu ole uhrannut fluorikieltouudistukselle liikaa ajatuksia.
– Se on kaikille sama, joten katsotaan rauhassa, mihin se menee. Rukan jälkeen ollaan paljon viisaampia senkin kannalta.
Ylivoimainen fluorivoide
Fluorivoiteiden kieltoa perustellaan tuotteiden terveys- ja ympäristöriskeillä. Fluorivoiteiden ominaisuudet suksien liukuominaisuuksiin ovat kuitenkin olleet niin ylivoimaiset, että siksi niitä on käytetty, jos se on ollut mahdollista.
Nyt tämä muuttuu, mutta se voi tuoda mukanaan melko radikaalin muutoksen, ainakin maajoukkuehiihtäjä Johanna Matintalon mielestä.
– Olen hiihtänyt fluorittomilla voiteilla, ja on todella kelistä riippuvaista, että ovatko ne yhtä hyviä (kuin fluorivoiteet). Kovilla pakkasilla fluorittomat ja fluorilliset ovat lähempänä toisiaan, ja ero ei ole niin iso.
Toistaiseksi ääriolosuhteissa tilanne on täysin toinen.
– Märällä ja likaisella kelillä fluorittomia ei käytä kukaan, koska ne ovat niin huonoja.
Matintalon mukaan kisojen luonne saattaa muuttua kokonaan.
– Ehdottomasti tulee muuttamaan kilpailuja. Jos on märät ja likaiset olosuhteet, niin hiihtovauhdit tippuvat älyttömästi ja sitä kautta kisan kesto kasvaa.
– Ollaan esimerkiksi totuttu, että kympille voi lähteä tietyllä vauhdilla, koska kisan kesto on ollut suhteellisen vakio. Nythän se koko kilpailu pitää miettiä uudestaan, Matintalo pohtii.
Voiteiden, ja erityisesti fluorittomien voiteiden, suhteen pitää toki huomioida, että niitä kehitetään jatkuvasti. Voidevalmistajat ovat ainakin sitä mieltä, että fluorittomat voiteet ovat jo lähes yhtä hyviä kuin fluoria sisältävät. Joka tapauksessa maailmancup-tasolla kaikki pelaavat samoilla säännöillä.
– Kyllä minä ajattelen, että kaikki on samalla linjalla, Matintalo sanoo.