Jasmin järkyttyi astuttuaan täpötäyden Onnibusin kyytiin – turvaväleistä ei ollut tietoakaan: "Jos olisin tiennyt, en olisi mennyt kyytiin"

Koronarajoituksissa on korostettu turvavälien ja väljyyden merkitystä viruksen leviämisen estämisessä. MTV Uutisten toimittaja hämmästyi astuttuaan torstaina OnniBusin linja-autoon, jossa turvaväleistä ei ollut tietoakaan.

Toimittaja Jasmin Määttä osti lipun Helsingistä Turkuun kulkeneen bussin erikoispaikalle, ajatellen ettei hänen viereensä istuisi kukaan. Astuttuaan bussiin hän huomasi, että liput oli myyty jokaiselle istuimelle ja auto oli lähes täynnä matkustajia.

– Jos olisin tiennyt asiasta, en olisi mennyt kyytiin, mutta bussi ehti liikkeelle ennen kuin ehdin auton yläkerrassa olleelle paikalleni.

Määttä piti tilannetta pelottavana.

– Olen yrittänyt kolme kuukautta itse vältellä turhia kontakteja ja pitää turvaväliä, mutta tuolla siihen ei ollut mitään mahdollisuutta.

Määtän mukaan kenelläkään bussin matkustajista ei ollut käytössä kasvomaskia. Hänellä itsellään oli onneksi maski mukana laukussaan.

– Huomasin, että eräs nainen piti paperia suunsa edessä koko matkan. Mutta osaa ei näyttänyt häiritsevän asia lainkaan.

Kuljettajan mukaan autossa oli 50-60 matkustajaa

Määttä kysyi matkan päätteeksi kuljettajalta, kuinka paljon siellä oli ollut matkustajia.

– Hän sanoi, että bussiin mahtuu noin 80 ihmistä ja kyydissä oli ollut 50-60 ihmistä. Minä luulen, että siellä on voinut olla enemmänkin ihmisiä, koska kuljettaja hieman epäili näitä minun kysymyksiäni.

Määtässä tilanne herätti hieman raivoakin.

– Moni firma on jouttunut laittamaan ovet säppiin ravintoloita koskeneiden kieltojen takia. Ne ovat menettäneet paljon rahaa, ja nyt joku taho pystyy tuolla tavoin käyttäytymään ja olemaan välittämättä mistään rajoituksista.

OnniBus: Penkkien tyhjäksi jättäminen tuplaisi lipun hinnan

OnniBusin toimitusjohtaja Lauri Helke kommentoi MTV Uutisille, että halutessaan matkustaja voi ostaa itselleen myös viereisen paikan tyhjäksi.

Helken mukaan jotkut asiakkaat ovat kysyneet, miksi viereinen penkki ei ole automaattisesti tyhjä. Hänen mukaansa mahdollisuus ostaa viereiset paikat tyhjäksi on joustavampi tapa.

– Jos joka toinen paikka olisi poissa myynnistä, silloin lippujen pitäisi olla tuplahintaisia. Jos ajatellaan, että perhe tai samassa taloudessa olevat haluavat luonnostaan olla vierekkäin, he joutuisivat maksamaan myös tuplahinnan siitä, että joka toinen paikka on poissa käytöstä.

Helken mukaan korona on vaikuttanut dramaattisella tavalla yhtiön toimintaan.

– Maaliskuun viimeisenä päivänä pudotimme tarjontamme 17 prosenttiin normaalitarjonnasta. Jouduimme lomauttamaan kolme neljäsosaa kuljettajistamme ja osan toimihenkilöistä. Uudenmaan matkustusrajoituksen päätyttyä kysyntä lähti nousemaan ja se on entisestään noussut tässä kesäkuun alussa.

Helken mukaan maanantaina OnniBus pääsee jo 27 prosenttiin normaalitarjonnastaan.

Tarvittaessa voi vaihtaa paikkaa

Mutta mitä matkustajan pitäisi tehdä, jos huomaa bussissa vierustoverinsa olevan kovin flunssainen?

Helken mukaan bussien kokonaistäyttöasteet ovat vielä alhaisia, eli bussista pitäisi olla mahdollista tarvittaessa vaihtaa paikkaa toiselle vapaalle paikalle.

– Jos tällainen tilanne on akuutti eikä pääse minnekään, sitten voi käydä vaikka vessassa tai muuten poistua siitä. Mutta tällaista tilannetta ei ole meidän tietoomme tullut, että joku olisi jäänyt vangiksi sinne yskijän viereen. Yleensä kyllä on paikka mihin vaihtaa.

Lue myös:

    Uusimmat