On tavallista, että yskä jatkuu vielä flunssan muiden oireiden taltuttua. Pitkittyneestä yskästä kannattaa huolestua, jos sen syy on epäselvä tai yskään liittyy pahaenteisiä oireita, kuten veriysköksiä.
Vaikka moni luulee flunssan olevan ohi muutamassa päivässä, tauti kestää usein yli viikon. Kuumetta, vilunväristyksiä ja voimattomuutta seuraava yskä on tästä yksi merkki. Aluksi kuivana ärsytysyskänä alkava köhä muuttuu vähitellen limaisemmaksi ja jatkuu muiden oireiden jo kadottua.
Yleisin syy yskän jatkumiseen on nenän vuotaminen, kertoo yhdysvaltalainen perhelääkäri Laura Boyd Healthline-sivustolle. Limaa valuu nenäonteloista kurkun takaosaan, mikä luo kutittavan ja yskittävän tunteen.
Flunssayskä paranee yleensä parissa viikossa. Jos yskiminen jatkuu yli 4–8 viikkoa, puhutaan pitkittyneestä yskästä. Muun muassa seuraavat syyt voivat johtaa yskän pitkittymiseen.
1. Jälkitauti
Virustartunta heikentää elimistön puolustusmekanismeja ja tekee ihmisestä alttiin uusille tartunnoille. Pitkittynyt yskä voi johtua virustulehduksen jälkitaudeista, kuten poskiontelotulehduksesta.
Tyypillinen jälkitaudin merkki yskän lisäksi on voinnin huononeminen pian paranemisen jälkeen. Tällöin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
2. Astma
Flunssan jälkeen päälle jäänyt yskä voi olla seurausta myös astmasta. Hengitystieinfektiot pahentavat astman oireita. Osalla ihmisistä nuhakuume voi myös aiheuttaa astmareaktion, kun keuhkojen pienet ilmatiet supistuvat ja saavat hengityksen vinkumaan.
Jos astmaoireet iskevät vain hengitystietulehdusten aikana, jaksoittainen astmahoito saattaa riittää helpottamaan vaivaa. Astman perushoito on sisäänhengitettävä glukokortikoidi.
Lue myös: Tutkijat löysivät rasvaa yllättävästä paikasta – selittää osittain lihavien astmariskiä
3. Refluksitauti
Refluksitauti, jossa mahan hapanta sisältöä nousee nieluun ja keuhkoputkiin, voi olla syy pitkittyneeseen yskään. Refluksitaudin muita oireita ovat närästys eli epämiellyttävä polttava tunne rintalastan alla, karvas maku suussa, nielemisvaikeudet, äänen käheys, turvottelu ja ummetus.
Närästystä voi hoitaa välttämättä suuria aterioita ja mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten sitrushedelmiä, kahvia sekä alkoholia, laihduttamalla ja lopettamalla tupakoinnin. Jos närästystä esiintyy kotikonsteista huolimatta useita kertoja viikossa useamman viikon ajan tai närästykseen liittyy muta oireita tai kipuja, tulee hakeutua lääkärin pakeille.
4. Muut keuhkosairaudet
Jos yskä iskee ilman, että on sairastunut flunssaan, saattaa syy olla keuhkosairaus, kuten sarkoidoosi, homepölykeuhko tai tupakoitsijoilla alkava keuhkoahtaumatauti, keuhkoputkien laajentuma, keuhkojen sidekudoistuminen tai keuhkosyöpä.
Jossain tapauksissa pitkittynyt yskä voi olla seurausta myös sydäntaudeista.
Lue myös: "Flunssa" tuntui rinnassa asti – lääkäriltä odottamaton diagnoosi nelikymppiselle miehelle
Milloin pitkittyneestä yskästä pitää huolestua?
Jos pitkittyneen yskän syy on epäselvä, on aiheellista hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Hoitoon kannattaa kiirehtiä, jos yskään liittyy:
- pitkittynyttä kuumetta
- veriyskää
- kellertäviä ysköksiä
Ihminen tuntee kehonsa parhaiten itse. Jos kokee, ettei kaikki ole elimistössä kohdallaan, on syytä hakeutua hoidon piiriin.
Lue myös: Miksi kurkussa on jatkuvasti sitkeää limaa? Lääkäri vastaa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Healthline, Terveyskirjasto 1, 2, 3 & 4