Kansainvälinen tutkijatiimi osoitti ensimmäistä kertaa, että myös keuhkoihin kertyy rasvakudosta. Löydös voi osin selittää, miksi ylipainoisten ja lihavien ihmisten astmariski on kohonnut.
Ylipaino on astman riskitekijä ja huomattavaan ylipainoon voi liittyä astman kaltaisia oireita, vaikka tautia ei olisi diagnosoitu. Yhteys tiedetään, mutta mekanismi sen taustalla ei ole täysin selvä. Aiemmin yhteyttä on selitetty keuhkoihin kohdistuneella lisääntyneellä paineella sekä yleisellä elimistön tulehdustilalla.
European Respiratory Journal -tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus vihjaa, että osasyyllinen saattaa olla lisäksi ylipainoisten keuhkoihin kertynyt rasva.
Mitä suurempi painoindeksi, sitä enemmän rasvaa keuhkoissa
Tutkimuksessa tarkasteltiin 52 kuolleen ihmisen keuhkoja. Lahjoitettujen keuhkojen luovuttajista 15 ei ollut sairastanut astmaa, 21 oli sairastanut astmaa, mutta oli kuollut muihin syihin, ja 16 oli kuollut astmaan.
Tutkijat vertasivat keuhkoista löytyviä rasvakudoksia luovuttajien painoindeksiin ja huomasivat, että hengitysteistä löytyvä rasvan määrä nousi ihmisen painon myötä. Rasvan määrän nousu keuhkoissa saattaa vaikuttaa hengitysteiden normaaliin rakenteeseen ja johtaa tulehdustilaan keuhkoissa.
– Huomasimme, että lisääntynyt rasva kertyy hengitysteiden seinämiin, missä se vie tilaa ja näyttää lisäävän keuhkojen tulehdustilaa. Uskomme tämän johtuvan siitä, että paksuuntuneet hengitystiet vähentävät ilmavirtausta keuhkoihin ja sieltä pois, mikä voi ainakin osittain selittää lisääntyneitä astmaoireita, astmatutkija Peter Noble Länsi-Australian yliopistosta sanoo tiedotteessa.
Laihduttaminen vähentää astman oireita
Löydös tulee vielä varmistaa lisätutkimuksissa ja suuremmilla otannoilla. Lisäksi lisää tietoa tarvitaan siitä, poistuuko keuhkoihin kertynyt rasva laihtumisen myötä.
Joka tapauksessa astmaatikkojen olisi hyvä kiinnittää huomiota painonhallintaan. Laihduttamisen on osoitettu vähentävän astman oireita, kertoo Terveyskylä-sivusto.
Lue myös: Ärsyttääkö jatkuva yskä? Varoitusmerkit, joista on syytä huolestua
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit
Lähteet: EurekAlert, BBC, Gizmodo, Terveyskylä