Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Hyvää Elämää -lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Nimimerkki Iiro halusi tietää, mistä johtuu, että kurkussa on jatkuvasti sitkeää limaa, jota pitää kakoa pois. Alla Kiminkisen vastaus.
Limaneritys ja varsinkin tunne sen määrästä on yksilöllinen. Hengitysteissä liman tehtävänä on toimia kosteuttajana ja roskakuskina, joka kuljettaa pois sinne kuulumattomia vierasesineitä.
Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus, jonka tyyppioireita ovat yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti allergeenien tai mikrobien aiheuttama tulehdusreaktio.
Pahentuneessa astmassa vihertävää, rumannäköistä räkää luullaan usein virheellisesti bakteerin tekoseksi, vaikka taustalla on todennäköisemmin allerginen tulehdusreaktio, joka hoidetaan kortisonilla.
Allerginen reaktio aiheuttaa limakalvolla tulehdusreaktion, joka ei siis ole mikrobien (virus/bakteeri) syytä, vaan allerginen inflammaatio. Tietenkin joskus mukaan voi mikrobikin hyökätä. Liman erityksen takana voi siis piillä elimistön puolustusreaktio vierasesineitä kohtaan – joko normaali tai liikamitoitettu, kuten allergiassa.
Pahimmillaan taustalla voi olla jopa pahanlaatuinen kasvain tai vaikkapa poskionteloista yöllä takanieluun valuva tulehduserite. Närästys (vatsalaukun happaman eritteen valumien yöllä ruokaputkea pitkin nieluun) voi ärsyttää ja aika usein pahentaa myös astman tilannetta.
ACE:n estäjät (verenpaine/sydänlääkkeet) voivat aiheuttaa noin kymmenelle prosentille käyttäjistään kakotusta kurkussa ja limaneritystä.
Tässä päällimmäisiä arvauksia, mutta ilman tarkempaa tutkimista ei voi tietää.
Lue lisää hyvän elämän ympäriltä Avun verkkosivuilta.