Jättivertailu paljastaa suomalaisten paheet ja hyveet liikenteessä: "Ampuvat monella mittarilla eurooppalaisen keskiarvon ohi"

Mitkä ovat suomalaisten paheet liikenteessä?

Tuore kansainvälinen ESRA3-tutkimus kartoitti liikennekäyttäytymistä eri Euroopan maissa. Keskiarvoon verrattuna suomalaiset kuljettajat ajavat enemmän ylinopeutta, sekä ajavan niin väsyneinä kuin kännykkä kädessä. Tutkimuksesta kertoo Liikenneturva.

Suomalaiset ajavat kuitenkin eurooppalaista keskiarvoa harvemmin autoa humaltuneena tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Rattijuopumukseen myös suhtaudutaan Suomessa paheksuvasti, mutta juopuneena pyöräilyyn sallivammin.

Tutkimuksessa selvitettiin liikennekäyttäytymistä yhteensä 39 eri maassa, joista 22 on Euroopassa.

– Kun tarkastellaan riskikäyttäytymistä liikenteessä edellisen kuukauden aikana, suomalaiset ampuvat monella mittarilla tutkimuksen eurooppalaisen keskiarvon ohi, summaa tiedotteessa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Marja Pakarinen.

Ylinopeus on tapa

Viimeisen kuukauden aikana kolme neljästä suomalaiskuljettajasta kertoo ajaneensa ylinopeutta niin taajamassa kuin maantiellä vähintään kerran. 

Tämä ylittää keskiarvon roimasti. Myös tilannenopeuden kerrotaan olleen liian kova keskiarvoa useammin.

– Liiallisen nopeuden seuraukset näkyvät Suomessa tutkijalautakuntien tutkimissa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa, joista noin 40 prosentissa on taustalla ylinopeus tai liian suuri tilannenopeus, Pakarinen arvioi.

Väsyneenä ja kännykän kanssa

Suomalaiskuljettajien heikkouksina korostuvat nopeuden lisäksi kännykkä ja väsymys. 

Lähes puolet (46 prosenttia) suomalaiskuljettajista on viimeisen 30 päivän aikana puhunut ajaessaan kännykkään niin, että puhelinta on pidetty kädessä. Osuus on 20 prosenttiyksikköä vastaajamaiden keskiarvoa enemmän. 

Viestejä tai some- ja uutispäivityksiä kertoo lukeneensa yli 40 prosenttia suomalaisista kuljettajista.

Edellisen kuukauden aikana lähes joka kolmas suomalainen kertoo ajaneensa niin väsyneenä, että on ollut vaikea pitää silmiä auki.

Tutkimukseen osallistuneet maat ovat Itävalta, Belgia, Bosnia ja Hertsegovina, Tšekki, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Irlanti, Italia, Latvia, Luxemburg, Hollanti, Puola, Portugali, Serbia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia.

Lue myös:

    Uusimmat