Jere Kiiski sai Pandemrix-rokotteen 14-vuotiaana marraskuussa 2009. Ensimmäiset narkolepsian tulivat, kun rokotteen ottamisesta oli kulunut noin neljä kuukautta. Hän ei kuitenkaan ole koskaan saanut korvauksia sairaudestaan.
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tällä viikolla oikeuskäsittely, joka koskee vuonna 2009 annettuihin Pandemrix-sikainfluessarokotuksiin liittyviä narkolepsia-asioita.
Yhteensä kahdeksan henkilöä on nostanut kanteet Lääkevahinkovakuutuspoolia vastaan, sillä he eivät ole saaneet korvauksia Pandemrix-rokotteen jälkeen alkaneiden narkolepsiaoireiden haitoista.
Yksi heistä on alle kolmekymppinen Jere Kiiski, joka sai Pandemrix-rokotteen 14-vuotiaana marraskuussa 2009. Ensimmäiset narkolepsian oireet hän havaitsi kevään 2010 aikana, kun rokotteen ottamisesta oli kulunut noin neljä kuukautta.
– Ensimmäiset oireet olivat sellaiset, että kun äitini haki minut koulusta kotiin, nukahdin aina matkalla autoon. Välillä nukahdin kesken lauseen. Se ei ollut lainkaan luonnollista, Jere kertoo.
Jeren oli vaikeaa pysyä hereillä edes koulutunneilla. Hän nipisti itseään aina, kun meinasi nukahtaa, jotta pysyi valveilla oppituntien ajan.
Diagnoosi vuosien jälkeen
Jeren kohdalla narkolepsiaa ryhdyttiin tutkimaan vuonna 2012. Hän sai virallisen diagnoosin narkolepsiasta vuonna 2014 pitkien tutkimusten jälkeen.
Lääkevahinkovakuutuspooli on linjannut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksiin perustuen, että narkolepsiaan viittaavien oireiden on täytynyt alkaa kahden vuoden kuluessa Pandemrix-rokotteen ottamisesta. Oikeuskanteiden tekijöiden kohdalla tätä ei ole voitu kirjallisesti todistaa.
Jeren kohdalla ei ole lääketieteellisesti todettu, että narkolepsia aiheutui Pandemrix-rokotteesta.
– Tässä on ilmiselvä syy-seuraussuhde, kun terveestä pojasta tulee yhtäkkiä narkoleptikko, Jere sanoo.
Lue myös: Narkolepsiaan sairastuneet vaativat korvauksia Pandemrix-rokotteen vuoksi – "Lapset ja nuoret joutuivat koekaniineiksi"
Jerellä on nyt jatkuva lääkitys narkolepsiaan ja lääkkeiden syöminen jatkuu koko loppuelämän.
– Ilman lääkkeitä olisin raukeana koko ajan, heti aamusta. Väsymys vaihtelee päivittäin.
Jere on pystynyt opiskelemaan ja hän pystyy käymään töissä, mutta narkolepsia on vaikuttanut hänen opiskelusuorituksiinsa ja koetuloksiin. Hänen täytyy myös aina ajatella jaksamistaan ja sitä, miten hän selviää kokonaisista päivistä.
– Jos pystyy pinnistelemään nukahtamatta 15 minuuttia, väsymys siirtyy eteenpäin. Sen verran kestää aina se pahin väsymyskohtaus, hän kertoo.
Lue myös: Narkolepsiaan sairastuneita vaatii käräjillä yhteensä yli puolen miljoonan euron vahingonkorvauksia sikainfluenssarokotteen vuoksi
Viimeisenä keinona kanne oikeuteen
Jere haki heti sairastuttuaan korvauksia narkolepsiasta normaaliteitä pitkin, mutta korvauksista kieltäydyttiin. Hänelle ei ole maksettu mitään korvauksia Lääkevahinkovakuutuspoolista.
– Aika oudolta tuntui, kun korvauksista kieltäydyttiin ja yritettiin kiemurrella irti niistä.
Lue myös: Narkolepsiaan sairastuneet vaativat korvauksia – Lääkevahinkovakuutuspoolin mukaan sairaus diagnosoitiin liian myöhään
Nyt Jere yrittää yhdessä seitsemän muun kanssa hakea oikeudesta päätöstä siitä, että narkolepsian aiheutti nimenomaan Pandemrix-rokote.
Oikeudenkäynnissä on ennen kaikkea kyse siitä, että oikeus vahvistaa syy-yhteyden kanteen tekijöiden narkolepsiaoireiden ja Pandemrix-rokotteen välillä.
– Terveyttä ei saa takaisin, mutta pääasia on, että oikeus toteutuisi. Sitä toivon meidän kaikkien puolesta, jotka olemme nostaneet kanteen, Jere sanoo.
Lue myös: Poikkeuksellinen oikeuskäsittely alkaa: Kahdeksan sairastunutta hakee korvauksia Pandemrix-rokotteen haitoista – tästä on kyse
Katso yllä olevalta videolta Jeren haastattelu, kun hän kertoo, miten narkolepsia vaikeuttaa hänen elämäänsä ja näkyy arjessa joka ikinen päivä.