Porten kertoi hoitajalle kärsivänsä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Tunnustusta seurasi kymmenen tunnin koettelemus.
– Minun oli vaikeaa päättää, pitäisikö minun kirjoittaa jotakin siitä, mitä tapahtui eilen, Jessica Porten kirjoitti Facebookissa tammikuussa 2018.
Amerikkalaisäiti tiedosti, ettei sosiaalinen media ratkaisisi hänen ongelmaansa, mutta hän halusi silti jakaa sen.
– Minusta tuntuu, että tämä pitää sanoa maailmalle, jotta voitte nähdä, miten vähän tukea äidit saavat terveydenhoitojärjestelmältämme.
Tunnustus masennuksesta johti poliisien kutsumiseen
Porten on synnyttänyt neljä kuukautta sitten, mutta hänen aikansa jälkitarkastukseen peruttiin monta kertaa. Porten meni tapaamiseen Kira-tyttärensä kanssa ja kertoi hoitajalle huolistaan: hän kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, joka aiheuttaa raivokohtauksia. Porten halusi keskustella lääkityksestä, joka voisi auttaa tilanteessa.
– Kerroin hänelle, että minulla on vahva tukiverkko kotona, joten vaikken koskaan satuttaisi itseäni tai vauvaa, minulla on väkivaltaisia ajatuksia ja tarvitsen lääkitystä ja terapiaa päästäkseni tämän yli, Porten kuvaa.
– Hän kiirehti alapäätutkimukseni, tuskin puhui lääkityksestä, sanoi, että hänen piti puhua lääkärille tilastani, ja lähti huoneesta.
Pian totuus tilanteesta paljastui.
– He soittivat hiton poliisit vuokseni, Porten kuvaa.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
"Poliisit näkevät selvästi, että olen täysissä henkisissä voimissa"
Henkilökunnan jäsen istui Portenin kanssa tunnin, kun hän odotti poliisipartiota. Saavuttuaan poliisit miettivät, miten vievät Portenin ensiapuun, kun hänellä on lapsi mukanaan.
– Poliisit näkevät selvästi, että olen täysissä henkisissä voimissa, ja että koko juttu on hevonkukkua, joten he antavat minun ajaa ensiapuun Kira autossani samalla, kun toinen poliisi ajaa edelläni ja toinen seuraa perässä. Minulle määrätään vartija vahtimaan minua, Porten kuvailee tapahtumia.
Ensiavussa Porten odotti yli tunnin, kunnes hänen miehensä, Scott, pääsi saapumaan paikalle. Porten vietiin virtsanäytteenottoon; hänet pantiin riisumaan itsensä täysin alasti ja antamaan vaatteensa henkilökunnalle.
Sosiaalityöntekijän Porten tapasi vasta hieman ennen yhtätoista illalla. Työntekijä tutki Portenin ja antoi luvan kotiuttaa tämän.
Ei saanut tavata lääkäriä
Porten huomauttaa, ettei tavannut lääkäriä koko iltana, ei edes ennen poliisin kutsumista. Sosiaalityöntekijältä hän sai esitteitä; kotiin Porten joutui lähtemään keskiyöllä, ilman toivomiaan lääkkeitä tai uutta aikaa lääkärille, jota hän ei koko iltana ollut tavannut.
- Synnytyksen jälkeisen masennuksen esiintyvyyden Suomessa arvellaan olevan 9−16 prosenttia
- Myös isillä voi olla synnytykseen liittyvää masennusoireilua
- Arvioiden mukaan vain 20–40 prosenttia masennustapauksista tunnistetaan ja hoidetaan asianmukaisesti
- Hoidossa käytetään sekä lääkehoitoa että erilaisia terapioita.
- Vertaistukea: Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry
– Tämä oli kymmenen tunnin koettelemus, joka minun piti käydä läpi ja hoitaa samalla vauvaani, joka minulla oli mukanani. Ja siinä se. Tämän siitä sain, kun kerroin, että minulla on synnytyksen jälkeinen masennus ja että tarvitsen apua. Minua kohdeltiin kuin rikollista ja kotiutettiin ilman mitään muuta kuin pino puhelinnumeroita sisältäviä tulosteita mukanani, Porten kuvaa.
Lue myös: Nainen julkaisi puhuttelevan kuvaparin: ”Molemmissa kuvissa olen itsetuhoinen"
– Olen syvästi loukkaantunut ja järkyttynyt, ja ennen kaikkea vihainen, koen vastenmielisyyttä ja pettymystä siitä, miten tämä asia hoidettiin.
Porten ei halua haastaa ketään oikeuteen, mutta hän vaatii muutoksia systeemiin, jossa on selvästi jotakin vialla. Hän huomauttaa, ettei kyseinen toimintatapa olisi auttanut siinäkään tilanteessa, että Porten olisi ollut vaaraksi jollekulle tai kykenemätön toimimaan vanhempana.
Portenin teksti on kerännyt runsaasti ihmetteleviä ja tukea tarjoavia kommentteja.
– Olen ällistynyt ja nöyrä teidän upeiden ihmisten osoittaman tuen ja solidaarisuuden määrän edessä! Minulla on ilo kertoa, että perheeni on onnellinen, terve ja turvassa, ja saan kaiken avun, jota tarvitsen. Avun, jota kaikki äidit ansaitsevat.
Lähde: Romper.com, Thl.fi, Terveyskirjasto.fi
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.