Jo 12-vuotias voidaan rokottaa ilman vanhempien lupaa

Kansalliseen rokotusohjelmaan otettu HPV-rokote voidaan antaa koulussa 12-vuotiaille tytöille ilman vanhempien lupaa. Tällöin kouluterveydenhoitaja arvioi tytön kypsyyden päättää asiasta.

Koteihin on tällä viikolla tullut 6.-9.-luokkalaisille tytöille postia Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:ltä. Kirjeessä kerrotaan uudesta HPV-rokotteesta, jolla on tarkoitus ehkäistä kohdunkaulansyöpää aiheuttavan papilloomaviruksen leviäminen. Rokotukset ovat alkamassa ensi kuussa.

Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, ja alle 12-vuotiaan rokottamiseen tarvitaan yhden huoltajan lupa. Hämmästystä kodeissa on kuitenkin aiheuttanut se, että kirjeessä kerrotaan, että 12 vuotta täyttänyt voidaan rokottaa ilman huoltajan lupaa, jos tyttö haluaa rokotteen. Tällöin terveydenhoitaja arvioi tytön kypsyystason riittäväksi päätöksen tekemiseen.

– Suomessa noudatetaan kaikissa hoitotoimenpiteissä eettistä perusperiaatetta, että 12-vuotiaan mielipidettä kuullaan, jos hänet arvioidaan henkisesti kypsäksi päättämään omasta hoidostaan. Esimerkiksi jos 12-vuotiaan vanhemmat kieltävät verensiirron, mutta lapsi itse haluaa hoitoa jatkettavan, lääkäri arvioi, onko 12-vuotias tarpeeksi kypsä päättämään itse asiasta, THL:n ylilääkäri Tuija Leino kertoo.

Tämä periaate löytyy myös laista potilaan asemasta ja oikeuksista, pykälästä seitsemän.

– Tämän saman periaatteen perusteella 14-15-vuotiaalle tytölle voidaan kirjoittaa e-pillereitä eikä asiaa välttämättä kerrota vanhemmille, Leino sanoo.

Leino korostaa, että jos vanhemmat kieltävät rokotuksen, mutta 12-vuotias haluaa sen, kouluterveydenhuoltaja voi myös sanoa, että palataan asiaan vuoden kuluttua.

Lupa vain toiselta vanhemmalta

Ylilääkäri Leinon mukaan aktiiviset vanhemmat ovat myös halunneet, että lupa rokotuksiin kysyttäisiin molemmilta huoltajilta.

– Tämähän olisi päättymätön tie. Kyllä lääkäri hoitaa lapsen tulehtuneet korvatkin vaikka puhkaisemalla, jos toinen vanhempi tuo lapsen hoitoon, ei siinä kysytä molempien vanhempien lupaa. Ja kouluterveydenhoitajilla ovat jo nyt ylityöllistettyjä, eivät he voi etsiä toista vanhempaa esimerkiksi toiselta paikkakunnalta.

Leinon mukaan lupalapun sanamuoto on tarkkaan harkittu.

– Sskä sosiaali- ja terveysalan eettiseltä neuvottelukunnalta Eteneltä että kansalliselta rokotusasiantuntijaryhmältä KRAR:lta on pyydetty lupalapun tekstistä lausunto, jonka jälkeen teksti tehtiin THL:ssa, Leino kertoo.

THL:ssä oli siis osattu varautua uuden rokotteen aiheuttamaan polemiikkiin. Alkuviikosta sosiaalisesta mediasta lentoon lähteneet väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudestaTHL tyrmäsi eilen.

THL on valinnut uudentyylisen linjan myös tiedottamisessa suoraan tytöille. Tyttöjen juttu -nettisivulla kerrotaan rokotuksesta.

Virus voi aiheuttaa syövän

Leino ei osaa sanoa, johtuuko epäluulo ja kohu sikainfluenssarokotteen aiheuttamista narkolepsiatapauksista vai HPV-rokotteen seksirokote-leimasta.

– Kyllähän pelkääminen on otollista narkolepsiakatastrofin jälkeen, Leino pohtii hetken ja jatkaa:

– Mutta emme halua korostaa tämän rokotteen yhteydessä seksiä. HPV-virus on hyvin yleinen, 80 prosenttia meistä saa sen sukuelimiinsä elämänsä aikana. Se leviää väestössä eikä liity mitenkään holtittomaan seksiin.

Osalla virus voi aiheuttaa solumuutoksia ja lopulta syövän.

Lue myös:

    Uusimmat