Suomessa jo ainakin kolme lasta on hukkunut kesän aikana uima-altaaseen tai kylpytynnyriin.
Viimeisin tragedia tapahtui, kun hieman alle kaksivuotias tyttö hukkui uima-altaaseen tiistai-iltana Oulun Oulunsalossa. Poliisin mukaan tyttö oli kadonnut kotipihaltaan. Hänet oli löydetty hetken kuluttua elottomana naapurin uima-altaasta.
Tyttö toimitettiin hoidettavaksi Oulun yliopistolliseen sairaalaan, mutta hoitotoimenpiteistä huolimatta hän kuoli varhain keskiviikkoaamuna.
Maanantai-iltana kaksivuotias poika hukkui kylpytynnyriin Kurikassa. Poliisin mukaan hän oli jäänyt yksin altaaseen perheen huomaamatta.
Lisäksi heinäkuun alussa kaksivuotias lapsi hukkui naapurin uima-altaaseen Torniossa.
Yllä olevaan grafiikkaan on koottu kaikki 0–4-vuotiaiden lasten hukkumiskuolemat vuodesta 1998 lähtien.
Näin valvot uivaa lasta
- Estä pienten lasten valvomaton pääsy altaaseen: peitä allas tai tynnyri asianmukaisella kannella tai suojapeitteellä tai estä lasten kiipeäminen veteen esimerkiksi poistamalla korkeista altaista tikkaat.
- Varminta on tyhjentää allas aina käytön jälkeen.
- Varmista, että saat uima-altaan tai kylpytynnyrin mukana asianmukaiset käyttöohjeet. Noudata annettuja ohjeita huolellisesti.
- Valvo aina pieniä lapsia altaassa. Lapsia ei saa jättää yksinään uima-altaaseen tai kylpytynnyriin, sillä matalaankin veteen voi hukkua.
- Neuvo myös lapsia, ettei uimaan saa mennä ilman aikuisen valvontaa.
- Käytä lasten turvana pelastusliivejä. Valitse lapsen kokoa ja ikää vastaava pelastusliivi. Älä kuitenkaan luota siihen, että yksin uimarenkaat tai kellukkeet suojaavat lasta.
- Neuvo lapsia, ettei vedessä juosta, tönitä tai hypitä toisia kohden.
Lapsi ei pysty huutamaan apua
Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen kertoo, että jos pihapiirissä on kylpytynnyri, uima-allas tai jonkinlainen vesilätäkkö, pitää lasta valvoa ja tarvittaessa estää pääsy veteen.
– Kokemuksesta tiedän, että vesi kiinnostaa lapsia. Lapsi saattaa mennä uimaankin, jos on tottunut olemaan rannalla esimerkiksi kellukkeiden kanssa. Aina lapsi ei tajua, että kellukkeita ei olekaan nyt päällä.
Hän sanoo, että lapsen pitäisi olla veden lähellä aina käden mitan päässä aikuisesta, sillä lapsi ei pysty huutamaan apua.
– Kun lapsi vajoaa pinnan alle, tilanne näyttää sukeltamiselta tai uimiselta, eikä hukkumista välttämättä huomaa, Hiltunen sanoo.
Hukkumisriski suurin alle 4-vuotiailla
Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin seitsemän lasta. Riski on suurin 1–4-vuotiailla.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan hukkuminen on EU-alueella toiseksi yleisin lasten tapaturmakuolemien syy.
Hukkumiset ja läheltä piti -tilanteet tapahtuvat usein tutuissa paikoissa, kuten kylpyammeessa tai uima-altaassa. Hukkuminen voi tapahtua hyvin matalassakin vedessä ja voi sattua hetkessä, kun vanhemman huomio on kiinnittynyt muualle.
Tukesin mukaan kotipihojen uima-altaiden ja kylpytynnyreiden turvallisuusvaatimuksiin on tulossa tarkennuksia syksyllä.