Sepelvaltimotauti on suomalaisten yleisin kuolinsyy. Hoitoon pääsyä viivyttää usein ihminen itse.
Sepelvaltimotauti johtuu sydänlihasvaltimoiden seinämien ahtautumisesta. Kun ahtautunut verisuoni menee kokonaan tukkoon, sydämen verenkierto sille alueelle pysähtyy.
– Yksi tavallinen sepelvatimotaudin ilmentymä on sydäninfarkti, kertoo seurauksista Suomen Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Huomenta Suomen haastattelussa.
Hekkala muistuttaa, että sepelvaltimotauti on suomalaisten tavallisin kuolinsyy. Kun tauti on tunnistettu, hoito on suoraviivaista ja selkeää. Taudin hoitoa viivyttääkin ennen kaikkea se, ettei ihminen ymmärrä omia oireitaan vakaviksi.
– Ongelma on juuri se, että ihmiset eivät kuitenkaan ehkä usko niitä omia oireitaan, Hekkala sanoo.
Lue myös: Naisilla sepelvaltimotauti voi oireilla salakavalammin kuin miehillä – "Voi olla merkki hakeutua lääkärin puheille"
"Hoidolla todellakin on kiire"
Jos kokee jonkin uuden oireen. jollaista ei koskaan aikaisemmin ole ollut, ja vähänkään tulee mieleen, että kyseessä voisi olla sydänoire, Hekkala kehottaa luottamaan tuntemukseen ja hakeutumaan päivistykseen.
– Suurimmat viiveet tässä hoidossa kuitenkin edelleen tapahtuvat siinä, että ihmiset odottelevat kotona, eivätkä tahdo uskoa, että tämä on totta. Ajattelevat vaikka, että odottelen nyt seuraavaan aamuun ja lähden sitten. Sitten on jo myöhäistä, koska kun sydämen verenkierto vaikeutuu, niin hoidolla todellakin on kiire, ylilääkäri painottaa.
Yllä olevalla videolla kerrotaan, mikä on sepelvaltimotaudin "selkeä oire" sekä millaisia ovat muut tyypilliset oireet.
Miten sepelvaltimotautia hoidetaan? Ketkä ovat sepelvaltimotaudin riskiryhmässä? Onko kolesterolilääkityksestä hyötyä taudin hoidossa? Miten sepelvaltimotautia voi ehkäistä? Katso koko keskustelu alta
9:22Suomen Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala kertoo Huomenta Suomen haastattelussa sepelvaltimotaudin oireista, riskitekijöistä ja hoidosta.