Kehitysapua on leikattu viime hallituskaudella. Huomenta Suomessa vieraillut Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola kertoi, että avustusjärjestöjen yhteistyötä ja koordinaatiota on silti onnistuttu parantamaan.
Juha Sipilän hallituksen leikkaukset on koettu avustusjärjestöissä konkreettisesti.
– Jouduimme lopettamaan työn melko monessa paikassa. Kymmenet tuhannet lapset jäivät avun ulkopuolelle. Hyviä hankkeita jouduttiin lopettamaan, kertoo Harri Hakola.
– Kyllä meillä Suomessa olisi varaa auttaa, hän jatkaa.
Avustusjärjestöjen yhteistyötä on onnistuttu parantamaan.
– Toki, kun hätä on suuri, niin avustaminen lähtee sellaisesta tilanteesta, että kaikki ryntäävät paikalle, mutta välittömästi siinä aletaan koordinoimaan sitä ja katsotaan siellä paikan päällä, ettei päällekkäisyyttä tule. Se yhteistyö on parantunut huomattavasti viime vuosina, Hakola sanoo.
Yli tuhat ihmistä kuollut
Fidan tietojen mukaan yli tuhat ihmistä on kuollut Kongossa Ebolan seurauksena. On myös mahdollista että epidemia leviää muualle Afrikkaan.
Maallikko pohtii, löytääkö avustusjärjestöille annettu raha määränpäähänsä.
– Kongossa on erittäin hyvät seurakuntakumppanit, jotka hoitavat työn. Siellä on kokemusta ja osaamista. He toimittavat avun perille. Yhteistyömme toimii hyvin, kertoo Hakola.
– Siellä on kyllä vaarallista toimia vallitsevan tilanteen ja sodan takia, Hakola huomauttaa.
Kaikkialle ei päästä
On myös paikkoja, joihin avustusjärjestöt eivät pääse paikalle lainkaan.
– Varmasti sota-alueet, kuten Syyria ja Gaza ovat sellaisia hankalia. Onhan niitä paikkoja, joissa voi olla jatkuvasti iso ongelma olla paikalla. Kyllä Kongo on myös sellainen, ettei siellä joka paikkaan voi mennnä, Hakola harmittelee.
Hakolan mukaan avun tarve on Kongossa suuri.
– Sitä kärsimyksen määrää, joka siellä on, emme varmaan pysty edes käsittämään. Kun sinne mennään paikan päälle, niin sen tajuaa, että nämä ihmiset ovat menettäneet toivonsa.