Jo yli viidennes 17-vuotiasta ajaa autoa poikkeusluvalla – tänä vuonna alaikäisiä kuskeja on todennäköisesti ennätysmäärä

2:13img
Video: 17-vuotias Karim Mbembela sai ajokortin, jotta pääsee omatoimisesti harjoituksiin.
Julkaistu 14.09.2020 16:48
Toimittajan kuva
Salla Hekkala

salla.hekkala@mtv.fi

Ajokortin on voinut saada poikkeusluvalla vuodesta 2018 lähtien. Viime vuonna poikkeuslupaa haki ja sen sai jo yli 20 prosenttia kaikista 17-vuotiaista.

Viikonloppuna ajokortin poikkeusluvalla saaneet nousivat puheenaiheeksi, kun pelkästään Lounais-Suomessa tapahtui kolme vakaviin loukkaantumisiin johtanutta liikenneonnettomuutta, jossa kuskina oli 17-vuotias poikkeusluvalla ajokortin saanut kuski. Myös Lapin poliisi kertoi viikonloppuna huomattavaa ylinopeutta kaahanneesta 17-vuotiaasta.

Nuorten liikennekuolemat ovat vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta silti Liikenneturvan mukaan jopa kolmannes liikenteessä loukkaantuva on yhä nuori.

Ajokortin on voinut saada ikäpoikkeusluvalla heinäkuusta 2018 lähtien. MTV:n Traficomilta pyytämien tietojen mukaan noin 96% ikäpoikkeuslupaa hakeneista 23 500 nuoresta on sen saanut.  

Lue myös: Kansanedustaja sai tarpeekseen alaikäisten kuljettajien törttöilystä – vaatii kiristystä poikkeuslupiin: "Elämä on tärkeämpää"

18-vuotiailla enemmän liikennerikoksia

Viime vuonna ikäpoikkeusluvan ajokortin saamiseksi sai jo noin 21 prosenttia kaikista 17-vuotiaista. Poikkeuslupien hakijamäärissä on kuitenkin suuria eroja eri puolilla Suomea. Uudellamaalla ikäpoikkeuslupaa haki ja sai noin 11 prosenttia ikäryhmästä, kun taas Etelä-Pohjanmaalla osuus oli 38 prosenttia.

Tänä vuonna liikenteeseen on todennäköisesti tulossa ennätysmäärä 17-vuotiaita kuskeja. Jo elokuun loppuun mennessä poikkeuslupia oli mukaan myönnetty lähes noin 9 800, kun koko viime vuonna niitä myönnettiin noin 12 000.

Traficom selvitti viime syksynä, miten paljon 17-vuotiaat kuskit ovat joutuneet onnettomuuksiin esimerkiksi 18-vuotiaisiin verrattuna. Tuolloin 17-vuotiaista ajokortin saaneista 2,3 prosenttia oli syyllistynyt ajokieltorikokseen. Ajokieltorikoksia ovat esimerkiksi törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, rattijuopumus tai toistuva liikenneturvallisuuden vaarantaminen. 18-vuotiassa tuo osuus oli jopa kolme kertaa suurempi, 7,1 prosenttia. 

Onko ajokortin antaminen yhä nuoremmille sitten riski liikenneturvallisuudelle vai onko kyse siitä, että aloittelijoiden joukossa onnettomuuksia sattuu aina herkemmin? Tästä aiheesta lisää Viiden jälkeen ohjelmassa kello 16.58.

Tuoreimmat aiheesta

Ajokortti