Joe Biden luopuu presidenttiehdokkuudesta – tukee Kamala Harrisia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut luopuvansa tulevan syksyn presidentinvaalien ehdokkuudesta. Biden ilmoitti asiasta X-viestipalvelussa (entinen Twitter).

Biden sanoo X-palveluun julkaisemassaan viestissä uskovansa olevan sekä puolueen että maan etu, että hän luopuu ehdokkuudesta ja keskittyy täysin hoitamaan presidenttikautensa loppuun.

Biden sanoi X:ssä julkaistussa viestissä, että hän jatkaa presidentin ja ylipäällikön tehtävässä siihen asti, kunnes hänen kautensa päättyy tammikuussa 2025. Biden aikoo puhua kansakunnalle tällä viikolla.

– On ollut elämäni suurin kunnia palvella presidenttinä. Ja vaikka aikomukseni on ollut hakea uudelleenvalintaa, uskon, että on puolueeni ja maan edun mukaista, että vetäydyn ja keskityn jäljellä olevan kauteni ajan yksinomaan täyttämään velvollisuuteni presidenttinä, Biden kirjoitti.

Luopumalla uudelleenvalintaehdokkuudestaan hän raivaa tien varapresidentti Kamala Harrisille. Biden kertoo viestipalvelu X:ssä tukevansa Harrisia ehdokkaaksi.

– Ensimmäinen päätökseni puolueen ehdokkaana vuonna 2020 oli valita Kamala Harris varapresidentikseni. Ja se on ollut paras päätökseni. Tänään haluan antaa täyden tukeni ja tukeni Kamalalle, jotta hänestä tulisi puolueemme ehdokas tänä vuonna. Demokraatit - on aika kokoontua yhteen ja voittaa Trump. Tehdään tämä.

The Economistin/You Govin kyselyssä, vain 17 prosentilla vastaajista on Harrisista hyvin positiivinen kuva, kun taas 44 prosenttia pitää häntä hyvin epämiellyttävänä. 

Politico/Morning consultin kyselystä taas käy ilmi, että vain kolmannes kaikista äänestäjistä pitää todennäköisenä, että Harris voittaisi vaalit, jos hänestä tulisi demokraattien ehdokas, ja vain kolme viidestä demokraatista uskoo, että hän voisi voittaa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun Yhdysvaltain presidentti luopuu uudelleenvalinnasta.  Presidentti Lyndon Johnson päätti olla pyrkimättä toiselle kaudelle vuonna 1968. Bidenin päätös on tehty kuukausia myöhemmin kampanjassa kuin Johnsonin ilmoitus. 

Lue myös:

    Uusimmat