Britannian pääministeri Boris Johnson on ilmoittanut pyytäneensä kuningatarta keskeyttämään parlamentin työn pian istuntokauden alettua. Jäädytys kestäisi 14. lokakuuta saakka, jolloin kuningattaren on määrä pitää hallituksen laatima linjapuhe Britannian tulevaisuudesta EU-eron jälkeen.
Jäädytys tarkoittaisi sitä, etteivät kansanedustajat enää välttämättä ehtisi estää sopimuksetonta eroa EU:sta. Britannian on määrä jättää EU lokakuun lopussa.
BBC:n politiikan toimittajan Laura Kuenssbergin mukaan edes kaikki hallituksen ministerit eivät tienneet ennakolta jäädytysaikeista, eivätkä kaikki konservatiivien jäsenet pitäneet esitystä hyvänä.
Britannian eroa vastustava konservatiivipoliitikko ja entinen oikeusministeri Dominic Grieve kuvasi aikeita skandaaliksi.
– Hallitus kaatuu, jos Johnson ei peräänny. Äänestän sen puolesta, jos tätä perustuslain vastaista ideaa ei peruta, Grieve uhosi.
Opposition äänenpainot olivat vielä raskaampia: niissä Johnsonia kuvailtiin muun muassa diktaattoriksi ja vallankaappaajaksi sekä jäädytysaikeita sodanjulistukseksi.
Britannian alahuoneen puhemiehen John Bercow'n mukaan parlamentin työn jäädyttäminen olisi perustuslaillinen skandaali.
Konservatiivien James Cleverlyn mukaan parlamentin istuntotauon pidentämisessä ei ole mitään kummallista, koska "kaikki uudet hallitukset tekevät niin".
Johnsonin on määrä osallistua Britannian viimeiseen EU-kokoukseen 17. lokakuuta. Pääministerin mukaan sen jälkeen on hyvin aikaa keskustella parlamentissa.
– Kummallakin osapuolella on runsaasti aikaa lokakuun 17. päivän ratkaisevan kokouksen jälkeen keskustella EU:sta, brexitistä ja muista asioista, Johnson uskoi.
"Ristiriitaista toimintaa Johnsonilta"
Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Britannian hallituksen aikeet jäädyttää maan parlamentin työskentely pian istuntokauden alettua lisää riskiä siitä, että Britannia jättää EU:n ilman sopimusta.
Rinne arvioi myös, että tilanne näyttää nyt huonommalta kuin ennen uutista jäädytysaikeista. Hän kuvailee Britannian ja pääministeri Boris Johnsonin toimintaa hyvin ristiriitaiseksi.
– Johnsonin viesti oli eilen se, että hän on nyt sen verran saanut valoa (Saksan liittokanslerin Angela) Merkelin ja joidenkin muiden tapaamisesta, että nyt hän keskittyy saamaan asioita vietyä omassa maassaan parlamentissa eteenpäin. Ja tänään tulee tuollainen viesti, että parlamentin aloitus on siirretty, Rinne kummastelee.
Yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta katsoo, että Johnson haluaa nyt mahdollisimman vapaat kädet toteuttaa EU-strategiaansa.
– Johnsonin tavoitteena on yhtäältä estää brexit-keskustelu ja mikä vielä tärkeämpää, estää parlamenttia muodostamasta sellaisia lakialoitteita, joilla voitaisiin vaikuttaa brexit-prosessin sisältöön. Hallituksella on nyt mahdollisimman vapaat kädet toteuttaa omaa strategiaansa, mikä ikinä se tässä tilanteessa onkaan, Miettinen sanoo.
Myös Miettinen on sitä meiltä, että sopimuksettoman brexitin riski on nyt noussut, kuten myös uusien vaalien.
– On Johnsonin kannalta hyvin riskialtis strategia estää parlamenttia osallistumasta keskusteluun, koska kuitenkin parlamentaarisen perinteen mukaisesti hallituksen pitäisi nauttia parlamentin luottamusta eikä toisin päin.
Markkinoiden reaktion Johnsonin ilmoitukseen oli välitön: punnan kurssi sukelsi.