Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn tapaa tänään muiden oppositiopuolueiden edustajia Lontoossa. Tavoitteena on keskustella siitä, miten maata uhkaava sopimukseton EU-ero voitaisiin välttää.
Corbyn on väläyttänyt ajatusta pääministeri Boris Johnsonin syrjäyttämisestä ja väliaikaisen hallituksen muodostamisesta torjumaan kova brexit.
Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun viimeisenä päivänä. Johnsonin mukaan ero toteutuu vaikka ilman sopimusta. EU on kieltäytynyt avaamasta aiemmin solmittua erosopimusta.
Corbynin mukaan sopimukseton brexit johtaisi siihen, että Britannia tulisi riippuvaiseksi sopimuksesta Yhdysvaltain ja sen presidentin Donald Trumpin kanssa.
– Se [sopimukseton EU-ero] ei palauta suvereeniutta, vaan laittaa meidät Trumpin ja isojen yhdysvaltalaisyritysten armoille, Corbyn kirjoitti Independent-lehden analyysissään.
Corbynin mukaan yhdysvaltalaisyritykset haluavat osansa muun muassa Britannian terveydenhuoltojärjestelmästä ja terästeollisuudesta.
Johnson puolestaan puuhaa jo täyttä päätä kauppasopimusta Yhdysvaltojen kanssa.
Trump sanoi Ranskan Biarritzissa järjestetyn G7-maiden tapaamisen yhteydessä, että Yhdysvallat ja Britannia ovat sopimassa "erittäin suuren kauppasopimuksen, suuremman kuin koskaan aiemmin". Trumpin mukaan sopimus on mahdollista saada aikaan melko pian.
– Saamme aikaan fantastisen sopimuksen, kunhan raivaamme tieltämme joitakin esteitä, Johnson puolestaan kommentoi.
Arkkipiispa kritiikin kohteena
Myös Canterburyn arkkipiispa Justin Welby on joutunut viime päivinä silmätikuksi sopimuksettoman EU-eron vastustamisen vuoksi, kertoo brittilehti Times.
Lehden mukaan Welby on keskustellut asiasta useiden puolueiden parlamenttiedustajien kanssa. Welbyn suunnitelmissa on johtaa julkisia tapaamisia, joissa etsitään vaihtoehtoja sopimuksettomalle erolle.
Konservatiivipuolueen entinen johtaja Iain Duncan Smith kuvaili Welbyn ehdotuksia keskusteluista erittäin sopimattomiksi.
– En yleensä kritisoi arkkipiispaa, mutta hänen ei pitäisi antaa itsensä tulla houkutelluksi johonkin, mikä on pohjimmiltaan hyvin poliittinen ongelma. Näiden kokoontumisten tarkoituksena on horjuttaa Boris Johnsonin asemaa. Toivon siksi, että hän tunnistaa tilanteen syvän poliittisen luonteen, hän lisäsi Timesin mukaan.
Useiden papiston jäsenten mielestä suunnitelma voisi tarjota sovinnontekoa kansallisen hätätilan keskelle. Muun muassa Buckinghamin piispa Alan Wilson on kehunut ideaa.
– Ihmettelen, mitä Iain Duncan Smith pelkää, Wilson päivitteli lehden mukaan.
– Se [kokoontumisten sarja] vaikuttaa minusta hyödylliseltä idealta. Kypsässä demokratiassa ihmiset eivät pelkäisi tällaista, koska se näyttäisi, millaisia ihmisten huolet, pelot, toiveet ja tavoitteet tämän aiheen ympärillä ovat, hän jatkoi.
Kokoontumiset voisivat hänen mielestään tarjota brexitille tukevamman perustan kuin se, että "kaikkia kehotetaan olemaan hiljaa ja pitämään nokkansa erossa asiasta".
Pääministeriltä kysyttiin Biarritzissa suunnitelluista kokoontumisista sekä arkkipiispan osallisuudesta niihin. Hän kertoi tämän olleen uusi tieto hänelle ja saaneensa aiemmin arkkipiispalta "hyvin mukavan" kirjeen, jossa puhutaan, miten kansa yhdistetään brexitin jälkeen.
EU-lähde: Britannian pitää kunnioittaa velkojaan
Samaan aikaan neuvottelut EU:n kanssa näyttävät olevan vaikeuksissa. EU:n lähde totesi Guardianin mukaan, että EU ei suostu eron jälkeisiin kauppaneuvotteluihin Britannian kanssa, jos Britannia ei maksa sovittua EU-erorahaa.
Lähteen mukaan EU ei suostu edes aloittamaan kauppaneuvotteluita, jos Britannia ei kunnioita velkojaan.
Johnson uhkasi G7-maiden kokouksessa, että Britannia ei maksaisi suurinta osaa jo sovitusta 39 miljardin punnan erorahasta, jos Britannia joutuu jättämään EU:n ilman sopimusta.
Lue myös: Guardian: EU ei suostu kauppaneuvotteluihin Britannian kanssa, jos se ei maksa erorahaansa
– Jos emme saa sopimusta aikaan, on varmasti totta, että tiukasti puhuen emme ole enää velkaa 39 miljardia puntaa, Johnson totesi.
Johnson myös sanoi, että sopimukseton brexit olisi EU-maiden itsepäisyyden syytä.
Brittilehti Telegraphin mukaan Johnson on lähettämässä "brexit-sherpansa" David Frostin Brysseliin keskiviikkona. Johnsonin pääasiallisena brexit-neuvonantajana Frostin on määrä keskustella EU:n virkamiesten kanssa vaihtoehdoista Britannian entisen pääministerin Theresa Mayn sopimalle erosopimukselle.
Johnsonin mukaan EU-johtajat haluavat "saada tämän hoidetuksi".