Johtajaylilääkäri: Ensimmäiset omikronpotilaat sairaalassa – alustavat arviot sairaalahoitoa tarvitsevien määristä julki

2:08imgKolmas koronarokote estää lähes 90% varmuudella sairaalaan joutumiseen omikronin vuoksi.
Julkaistu 04.01.2022 19:35
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan kaksitoista omikronpotilasta on hoidettavana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Näistä kaksi on hoidossa omikronin aiheuttaman infektion vuoksi, muut ovat ensisijaisesti hoidossa muun syyn vuoksi.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Mikko Pietilän mukaan omikronin vuoksi sairaalaan joutuneet ovat eläkeikäisiä, muusta syystä sairaalaan joutuneiden omikrontartunnan saaneiden ikähaitari on laaja.

– Suurin yksittäinen ryhmä omikrontartunnan saaneista ovat rokottamattomat, mutta joukossa on myös kolme kertaa rokotettuja. Kukaan ei ole teho-osastolla hoidossa. Oireet ovat olleet valtaosalla niin lieviä, että omikron tartunta paljastui vasta, kun potilaat on testattu sairaalassa heidän tultuaan sairaalaan muusta syystä.

Lue myös: Kauanko töistä voi olla pois ilman koronatestitulosta, mitä tehdä jos asuinkumppani sairastuu? Kolme kysymystä ja vastausta työntekijälle

Omikron on levinnyt Varsinais-Suomessa niin, että viime viikonlopun aikana joka neljäs koronavirustesti oli positiivinen ja 94 prosenttia niistä oli todennäköisiä omikronvariantteja. 

– Omikrontartuntojen määrä on alueella kaikkiaan jo pari tuhatta. Teho-osastolla on hoidossa alle viisi deltaviruksesta sairastunutta, muilla osastoilla on kaikkiaan 24 koronapotilasta. Joulukuussa menehtyi alueellamme 24 potilasta Covid-infektioon, luku on koko pandemian aikana korkein kuukausikohtainen lukema.

HUS-alueen testeissä omikronia on 90 prosentissa positiivisista koronatestituloksista.

Lue myös: Johtajaylilääkäri nostaa esiin yhden ison ongelman, jos koronapotilasmäärä vain kasvaa: Samalla kiireetön sairaanhoito lykkääntyy entisestään

Omikron vie todennäköisesti sairaalaan harvemmin kuin delta

Pietilän mukaan sairaanhoitopiiri on tehnyt alustavat arviot siitä, kuinka paljon omikronpotilaita tulee jatkossa tarvitsemaan sairaalahoitoa.

– Maailmalta kantautuvien arvioiden mukaan omikron vie sairaalaan peräti 30-70% vähemmän kuin deltavirus. Olemme tehneet omia hyvin alustavia arvioitamme ja näissä arvioissa tartunnan saaneista vain noin prosentti tulee todennäköisesti tarvitsemaan sairaalahoitoa Covid-infektion vuoksi. Koska seuranta-aika on hyvin lyhyt ja sairastuneita vasta kuitenkin melko vähän, tulee arvioon suhtautua kuitenkin hyvin kriittisesti.

Koronatartunnan saaneista sairaalaanMTV Uutiset

Sairaanhoitopiirin laskelmien mukaan deltatartunnan saaneista sairaalahoitoa tarvitsi kolmesta viiteen prosenttia. Omikronin kohdalla sairaalahoidosta puhuttaisiin siis noin 1–4 prosentissa tapauksista, joita on kuitenkin huomattavasti enemmän.

– Omikronin kohdalla näyttäisi siltä, että hoitoaika on myös joitakin päiviä lyhempi kuin deltavirus- tartunnan saneilla. Mutta korostan, että olemme viisaampia sairaalahoidon tarpeen arvioinnissa viikon päästä, kun näemme miten tilanne kehittyy. 

– Pohdimme sairaalakapasiteetin riittävyyttä päivittäin. Olemme jo viime vuonna laatineet varasuunnitelmat, joiden pohjalta toimintaa voidaan skaalata ylös. Iso uhka on se, että hoitohenkilöstöä tulee sairastumaan ja joutuu karanteeniin tai eristykseen.

Lue myös: Kiuru MTV Uutisille: STM:ltä virka-apupyyntö Puolustusvoimilta koronan taltuttamiseksi – tuhansia ihmisiä auttamaan rokotuksissa, jäljityksessä ja testauksessa

Pietilän mukaan omikronin itämisaika on lyhempi ja kokonaissairastumisaikakin on todennäköisesti lyhyempi, mikä puoltaisi sitä, että karanteeni- ja eristysaikaa voisi lyhentää nykyisestä 10 päivästä. Yhdysvalloissa aika on lyhennetty jo viiteen päivään.

– Meillä pääsee yhtä koronatestiin samana päivänä, toisin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tartuntoja on nyt eniten 20–30-vuotialla nuorilla.

Pietilän mukaan kotitesti voi tuoda merkittävää lisäapua tartuntojen vähentämiseen. Sitä on hyvä käyttää, jos esimerkiksi asioi sosiaali- ja terveyspalveluissa tai menee tapaamaan tuttavia.

Tuoreimmat aiheesta

Koronamuunnokset