Vaasan alueen koronatilanne on selvästi muuta maata heikompi. Eristyksissä on noin 200 ihmistä ja karanteenissa tai karanteenipäätöstä odottamassa 1 100 henkilöä. Tilanne kärjistyi viime viikonloppuna, tänään on ilmoitettu 93 uudesta tartunnasta.
Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kertoo MTV Uutisille, että lähes kaikki uudet tartunnat alueella on todettu vaasalaisilla henkilöillä.
– Tällä hetkellä meillä on runsaat 200 ihmistä erityksissä eli todettuna positiiviseksi viimeisten kahden viikon aikana. Näistä suurin osa ajoittuu viime viikonloppuun. Karanteenissa on tai karanteenipäätöstä odottaa 1 100 ihmistä.
Lue myös: THL: Suomessa on todettu 296 uutta koronatartuntaa
Suurin osa vaasalaisista tartunnansaajista on nuoria aikuisia, sairaalahoidossa ei ole ketään.
– Tartunnan saaneet ovat hyvävointisia ja kotihoidossa.
– Tämä varmasti osaltaan johtuu siitä, että suurin osa tapauksista on alle 25-vuotiailla nuorilla aikuisilla, joiden riski kehittää vaikeamuotoisempi tauti on ylipäätään merkittävästi vanhempaa väestöä pienempi, Kaukoranta sanoo.
Lue myös: Tällainen on korona Suomessa nyt: Virus leviää yhtä ärhäkkänä kuin keväällä – THL:n ylilääkäriltä selvät terveiset
Koronavilkku on paljastanut ryhmäaltistuksen
Osa Vaasan alueen tartunnoista on tullut tietoon yli kahdella miljoonalla suomalaisella käytössä olevan Koronavilkun avulla.
– Koronavilkusta on ollut suurta hyötyä. Tämän viikon aikana on tullut jo muutamia varsin hyödyllisiä löydöksiä ja ilmoituksia, jotka ovat johtaneet karanteeniin tai omaehtoiseen terveydentilan valvontaan.
– Sitä kautta olemme saaneet kiinni jo aikaisemmin yhden ryhmäaltistustilanteen ja pystyneet lähettämään altistuneet karanteeniin.
Lue: Millainen kohtaaminen tarvitaan, jotta koronavilkku hälyttää?
Koronavilkun hälytys arvioidaan tapauskohtaisesti
Kaukorannan mukaan Koronavilkun hälytys ei automaattisesti tarkoita karanteenia eikä kaikissa tapauksissa edes koronatestiin menemistä.
– Me olemme neuvoneet henkilöä seuraamaan omaa terveydentilaansa ja tarvittaessa kääntymään terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.
– He voivat ottaa yhteyttä terveyskeskukseen ja kertoa hälytyksestä, koska voi olla, että haastattelulla selviää, että kyseessä on jokin sellainen paikka, jossa koronaviruspositiivisia on ollut aikaisemmin ja silloin tarkkailun merkitys on sitäkin suurempi.
Lue myös: Hälyttikö Koronavilkku? Tätä kaikkea se kertoo ja tätä ei
Testiin vähäisilläkin oireilla
Koronatestiin Kaukoranta kehottaa hakeutumaan hälytyksen jälkeen, jos ilmoituksen saaneelle tulee vähäisiäkin oireita.
– Lievilläkin oireilla kannattaa hakeutua testiin. Varsinkin Vaasassa tilanne on tämä, koska epidemiatilanne poikkeaa hyvin selkeästi heikompaan suuntaan muun Suomen tilanteesta.
Vaasassa Koronavilkun hälytyksen jälkeen oireisille suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia, Kaukoranta kertoo.
– Jos henkilö on oireinen, käy testissä ja saa negatiivisen tuloksen ja Koronavilkku on antanut signaalin, silloin omaehtoinen karanteenisuositus on todellakin kaksi viikkoa piippauksesta eteenpäin. Jos tulos on positiivinen, tilanne muuttuu täysin.
Lue myös: Onko oireettomana mitään järkeä mennä koronatestiin? Voi paljastaa tartunnan, mutta antaa myös väärän negatiivisen
Tarkemmat altistumistiedot olisivat kullanarvoisia
Johtava ylilääkäri ei tiedä tarkkaa lukemaa, mutta Koronavilkusta on hänen mukaansa lähtenyt Vaasassa useita kymmeniä ilmoituksia mahdollisesta altistumisesta.
Vaikka Koronavilkusta on ollut Vaasassa konkreettista hyötyä, kaipaisi Kaukoranta sovelluksesta tarkempia tietoja altistuksesta.
– Terveydenhuollon ammattilaisena kaipaan tietoa siitä, mihin aikaan altistus on tapahtunut ja missä.
– Tartunnan jäljittäjille nämä tiedot olisivat kullanarvoiset, Kaukoranta toteaa.
Vaasassa tartunnansaaneen kontaktit jäljitetään 48 tuntia taaksepäin, kun monilla muilla alueilla jäljitys rajoittuu 24 tuntiin.
– Olemme huomanneet jo aiemmista virusinfektioista, että tartunnan saanut henkilö erittää virusta ympäristöön eli muuttuu tartuttavaksi kaksi vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista.