Noin joka kolmas sote-ammattilainen kokee työkykynsä alentuneen. Asia selviää Työterveyslaitoksen tutkimuksesta. Yllättävää asiantuntijan mielestä on se, että se on yhtä yleistä kaikissa ikäryhmissä.
– On yllättävä tulos, että jo nuorissa alentunut työkyky on näin yleistä, sanoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen.
Mistä tämä tilanne johtuu?
– Yksi tekijä on se, että työssä on monia samanaikaisia kuormitustyöntekijöitä, työ on vaativaa ja riittääkö nuorilla ammattitaitoa vielä kaikkiin vaatimuksiin. Toinen tekijä on vuorotyö: siihen liittyy hankaluus noudattaa säännöllistä liikuntaa, nukkua riittävästi, syödä järkevästi. Elintapatekijät vaikuttavat työkykyyn.
Lähetä vinkki!
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.
Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.
Palautuminen ja työkyvyn ylläpitämisen taidot osaksi koulutusta
Laitinen kertoo, että hoitotyöhön kuuluu vuorotyö ja tämä pitäisi huomioida huomattavasti paremmin jo ammatillisessa koulutuksessa.
– Itsestä huolehtimisen taidot vaativissa töissä ja työajoissa ovat osa ammattitaitoa. Eli palautuminen ja työkyvyn ylläpitämisen taidot pitäisi saada osaksi koulutusta. Esimerkiksi miten käsitellään tunteita, joita väistämättä työarjessa syntyy.
– On myös huomioitava, että nuoret kohtaavat enemmän väkivaltatilanteita työssään kuin iäkkäämmät työntekijät. Tällaiseen kohtaamiseen ja ennaltaehkäisemiseen tarvitaan myös enemmän koulutusta.
Ja alentunut työkyky näkyy lyhyempinä työurina?
– Kyllä. Se ennustaa sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä. Siksi tämä on tärkeä mittari.
Lue myös:
Ensihoitaja huolissaan sote-alan väkivallan yleistymisestä: "Eikö meitä enää arvosteta?"