Joka kolmas sote-ammattilainen kokee työkykynsä alentuneen – ilmiöön kytkeytyy hälyttävä piirre

Burnout
Shutterstock
Julkaistu 09.01.2025 12:54
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Noin joka kolmas sote-ammattilainen kokee työkykynsä alentuneen. Asia selviää Työterveyslaitoksen tutkimuksesta. Yllättävää asiantuntijan mielestä on se, että se on yhtä yleistä kaikissa ikäryhmissä.

On yllättävä tulos, että jo nuorissa alentunut työkyky on näin yleistä, sanoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen

Mistä tämä tilanne johtuu? 

Yksi tekijä on se, että työssä on monia samanaikaisia kuormitustyöntekijöitä, työ on vaativaa ja riittääkö nuorilla ammattitaitoa vielä kaikkiin vaatimuksiin. Toinen tekijä on vuorotyö: siihen liittyy hankaluus noudattaa säännöllistä liikuntaa, nukkua riittävästi, syödä järkevästi. Elintapatekijät vaikuttavat työkykyyn. 

Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Palautuminen ja työkyvyn ylläpitämisen taidot osaksi koulutusta

Laitinen kertoo, että hoitotyöhön kuuluu vuorotyö ja tämä pitäisi huomioida huomattavasti paremmin jo ammatillisessa koulutuksessa.

Itsestä huolehtimisen taidot vaativissa töissä ja työajoissa ovat osa ammattitaitoa. Eli palautuminen ja työkyvyn ylläpitämisen taidot pitäisi saada osaksi koulutusta. Esimerkiksi miten käsitellään tunteita, joita väistämättä työarjessa syntyy. 

On myös huomioitava, että nuoret kohtaavat enemmän väkivaltatilanteita työssään kuin iäkkäämmät työntekijät. Tällaiseen kohtaamiseen ja ennaltaehkäisemiseen tarvitaan myös enemmän koulutusta.

Ja alentunut työkyky näkyy lyhyempinä työurina?

– Kyllä. Se ennustaa sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä. Siksi tämä on tärkeä mittari.

Lue myös:

Sote- ja kasvatusala haluaa lopun väkivallalle: "Hoitajia puukotetaan, ei nyt päivittäin, mutta se on jatkuvaa"

Ensihoitaja huolissaan sote-alan väkivallan yleistymisestä: "Eikö meitä enää arvosteta?"

Tuoreimmat aiheesta

Sote