Joka kymmenes kunta-alan työntekijä on kokenut epäasiallista kohtelua työpaikalla

Työterveyslaitos logo.
Noin joka kymmenes kunta-alan työntekijä on kokenut epäasiallista kohtelua työpaikallaan, selviää Työterveyslaitoksen tutkimushankkeesta.Lehtikuva
Julkaistu 29.08.2023 09:55

MTV UUTISET – STT

Työpaikoilla on panostettava esihenkilötyön ja työyhteisön vuorovaikutuksen kehittämiseen, linjaa Työterveyslaitos.

Noin joka kymmenes kunta-alan työntekijä on kokenut epäasiallista kohtelua työpaikallaan, selviää Työterveyslaitoksen tutkimushankkeesta. Epäasiallinen kohtelu on todennäköisempää, jos työyhteisössä esiintyy epävarmuutta ja epäluottamusta suhteessa työn jatkuvuuteen ja lähiesihenkilöön.

Lisääntyneet sairauspoissaolot, masennus- ja ahdistuneisuusoireilu ja uniongelmat on yhdistetty epäasialliseen kohteluun, Työterveyslaitos kertoo.

Kahden vuoden seurannan aikana kunta-alan työpaikoilla havaittiin, että myönteiset muutokset lähiesihenkilön ja työyhteisön toiminnassa olivat yhteydessä sekä epäasiallisen kohtelun että asiakasväkivaltatilanteiden vähentymiseen.

– Työpaikoilla on panostettava ennen kaikkea esihenkilötyön sekä työyhteisön vuorovaikutuksen ja yhteistyön kehittämiseen, sanoo tiedotteessa Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Nina Olin.

Kuntatyöntekijöistä epäasiallista kohtelua raportoivat eniten terveydenhuollon ja hoitotyön työntekijät.

Työterveyslaitoksen mukaan työnantajat tarvitsevat lisää kohdennettuja ja tutkittuja keinoja taata turvallinen työympäristö.

Lue myös: Kouluväkivallan kitkemiseen on yksi lääke, kertoo opetusministeri MTV:lle: "Tarvitaan riittävästi aikuisia, ei vain koulujen tehtävä"

3:52img

Tällä alalla koetaan eniten häirintää – mutta kuka häiritsee ja ketä?

Lue myös: Mies häiriköi ja vainosi poliisia, syyttäjää, asianajajaa ja THL:n työntekijöitä – tuomittiin vankeuteen

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä