Tuoreen selvityksen perusteella joka kymmenes ihminen sairastaa kroonista munuaistautia, mutta heistä vain pieni osa tietää sairaudestaan. Munuaistaudin esiintyvyydessä ja hoidoissa on myös suuria eroja eri puolilla maailmaa.
Varhaisen vaiheen munuaistautia voidaan hoitaa verenpainelääkkeillä, ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksin, mutta arviolta 90 prosenttia potilaista ei edes tiedä sairastavansa sitä. Tämä on huolestuttavaa, sillä hoitamaton munuaistauti altistaa munuaisten vajaatoiminnalle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Monet joutuvat myös loppuelämän kestävään dialyysi- eli keinomunuaishoitoon.
Hoitamattomaan munuaisten vajaatoimintaan kuolee vuosittain noin miljoona ihmistä.
JAMA- ja Lancet-lehdissä julkaistut tulokset osoittavat munuaistaudin olevan selvästi yleisempi Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Keski-idässä ja Latinalaisessa Amerikassa kuin Afrikassa tai osissa Aasiaa. Kroonista munuaistautia sairastaa keskimäärin 10–15 prosenttia maailman väestöstä.
Myös potilaiden saamissa hoidoissa on eroja. Esimerkiksi Afrikassa potilaiden mahdollisuudet päästä peritoneaalidialyysiin tai munuaissiirtoon ovat selvästi heikommat kuin muilla mantereilla keskimäärin. Myös munuaistauteihin erikoistuneiden lääkäreiden määrässä on eroja.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Lääkäri: Munuaistauti saattaa olla täysin oireeton
Erikoislääkäri Agneta Ekstrand kertoi Studio55.fi-lähetyksessä vuonna 2015, että ihmisellä voi olla hyvinkin huono munuaistoiminta ennen kuin hän rupeaa voimaan huonosti ja hakeutuu lääkäriin. Joskus turvotus on ainoa oire, joka kielii sairaudesta.
25:57