Munuaistauti etenee usein vaivihkaa – nämä ovat hälytysmerkit

2:10imgNämä tekijät lisäävät riskiä sairastua useisiin eri pitkäaikaissairauksiin.
Julkaistu 28.12.2022 07:31

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Etenkin kohonneessa munuaistaudin riskissä olevien kannattaa tarkastella vointinsa kehittymistä.

Munuaistautia voi potea tietämättään, sillä sairaus etenee usein hitaasti ilman oireita. Tämä on ongelma, sillä munuaistauteihin olisi tärkeää puuttua varhaisessa vaiheessa, jotta niiden etenemistä voitaisiin hidastaa.

Tavallisia hälytysmerkkejä munuaisten toiminnan heikentymisestä ovat väsymys ja heikkouden tunne.

Väsymys voi kuitenkin liittyä moneen muuhunkin sairauteen ja vaivaan. Elimellisistä sairauksista johtuvaan väsymykseen liittyy usein muitakin oireita. Munuaistaudin kohdalla niitä ovat esimerkiksi suonenvedot, lihaskrampit ja levottomat jalat.

Edennyt munuaistauti voi aiheuttaa lisäksi palelua, turvotusta, ihon kutiamista, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia sekä laihtumista. Miehillä voi esiintyä munuaissairauden yhteydessä impotenssia, naisilla kuukautiskierron häiriöitä.

Munuaiset sijaitsevat vatsaontelon takana, mutta selkäkipuja ei kroonisen munuaistaudin yhteydessä yleensä ilmene.

Yksittäiset oireet eivät tarkoita ihmisen sairastuneen munuaistautiin. Etenkin riskiryhmässä olevien kannattaa kuitenkin tarkastella vointinsa kehittymistä. Tavallisimpia munuaistaudille altistavia tekijöitä ovat diabetes, kohonnut verenpaine sekä korkea kolesteroli. Ikääntyessä sairastumisriski kasvaa.

Lääkäri Eemil Partinen neuvoi MTV Uutisten haastattelussa aiemmin, että mikäli jatkuva väsymys ei korjaannu elintapoja muuttamalla tai jatkuu yli kuukauden, kannattaa syytä lähteä selvittelemään terveydenhuollossa. Vanhusten kannattaa hakeutua hoitoon ripeästi, sillä heidän kohdallaan väsymys uutena oireena on todennäköisemmin merkki elimellisestä sairaudesta.

Lue myös: Kuusi yllättävää oiretta diabeteksesta

Munuaistaudin hoito

Munuaisten terveyttä kartoitetaan veri- ja virtsakokeilla. Taudin havaitseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on tärkeää, jotta sen etenemistä voidaan hidastaa.

Munuaisiaan voi suojata pitämällä huolta olemassa olevien pitkäaikaissairauksien hyvästä hoidosta. Munuaisia vahingoittava tupakointi on tärkeä lopettaa. Pidemmälle edenneessä munuaistaudissa keskeistä on lisäsi vähentää fosfaatin, proteiinin ja suolan saantia ravinnosta. Sairauden etenemiseen voidaan yrittää puuttua myös lääkkeillä.

Mikäli tauti pahenee hoidosta huolimatta, joudutaan turvautumaan dialyysiin tai munuaistensiirtoon.

Lue myös: 15 tuntia viikossa kiinni letkuissa – näin kävisi, jos Mikko ei pääsisikään dialyysiin

Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Kannattaako väsyneen tehdä koronatesti tai hakeutua ferritiinimittauksiin? Katso lääkärin vastaus videolta:

0:52imgNeurologiaan erikoistuva lääkäri Eemil Partinen kertoi Uutisaamussa, kannattaako väsyneen testata korona tai ferritiinitasot.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskylä, Munuais- ja maksaliitto, Potilaan Lääkärilehti, Best Life

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit