Jokaiselle tuttu aspiriini on saanut alkunsa mesiangervosta – tiesitkö tämän lääkekasveista?

9:30imgMitä kasvia on käytetty kahvin korvikkeena? Entä mikä kasvi auttaa esimerkiksi virtsatientulehduksissa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta. Kuvat: MTV Uutiset. Kuvamanipulaatio: MTV Uutiset
Julkaistu 17.08.2024 13:45
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Lääke- ja rohdoskasveja on käytetty ihmiskunnan historiassa niin kauan, kun on ollut elämää. Monet uskomukset on sittemmin todistettu vääriksi, mutta monella luonnontuotteella on yhä todistetusti terveyteen myönteisesti vaikuttavia ominaisuuksia.

Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa kasvaa monenmoista kasvia. Puutarhan kattava kulttuurikasvien kokoelma johdattaa muun muassa lääke- ja rohdoskasvien maailmaan. 

– Täällä lääke- ja rohdoskasviosastolla on sellainen 230 kasvilajia, kertoo Helsingin yliopiston yli-intendetti Henry Väre. 

Kasvien terveyteen liittyvät vaikutukset on aikanaan opittu yksinkertaisesti yrityksen ja erehdyksen kautta. 

– Tämän jälkeen tieto on kulkeutunut perinnetietona. Tämä tapahtuu kaikkialla maapalolla. Kaikissa kansakunnissa ja kansoissa. Samat tarpeet ovat olleet läpi historian.

Nykyisin kemistit pyrkivät valmistamaan lääkkeet synteettisesti.

– Kasveista uuttaminen ja eristäminen on hidasta ja kallista. Kun saadaan kemiallinen prosessi käyntiin, niin sen jälkeen siitä tulee koko kansan lääke. 

Mesiangervo on luonnon oma aspiriini

Mesiangervolla on pitkät perinteet lääkekäytössä. Sen merkitys lääkekasvien historiassa perustuu siihen, että siitä on aspiriini saanut alkunsa.

– Aspiriini on aikanaan mesiangervosta eristetty. Sen tieteellinen nimi, suku, oli aikanaan Spirea, josta tuleen nimi aspiriini. Myöhemmin sitä keksittiin eristää pajunkuorista, sillä niissä oli enemmän lääkeainetta. Nykyään sekin on täysin synteettistä, eikä tarvitse kuoria pajua, Väre naurahtaa. 

Vaikka monella kasvilla on todistetusti terveysvaikutuksia, ei omin päin tule mitään lääkekasvia nauttia, sillä moni kasvi on myrkyllinen. Epätoivottuja yhteisvaikutuksia voi myös herkästi tulla toisten lääkeaineiden kanssa. 

– Monet lääkekasvit ovat myrkyllisiä. Jos aikoo ryhtyä harrastamaan lääkekasveja, niin ota avuksi tuttava, joka tuntee kasvit ja tietää niiden vaikutukset. Voit tutustua myös netissä sivustoihin, joissa on asianmukaista tietoa. 

– Etenkään myrkkykasveja en lähtisi kokeilemaan omin päin. Ennemmin menen lääkäriin ja sen jälkeen apteekkiin.

Mitä kasvia on käytetty kahvin korvikkeena? Entä mikä kasvi auttaa esimerkiksi virtsatientulehduksissa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös: 7 yllättävää faktaa valkosipulista – täydellistä ja terveellistä!

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet