Hillassa ja monissa muissa marjoissa on tehokkaita antibakteerisia yhdisteitä, joita voidaan hyödyntää lääketieteessä. Tuoreen tutkimuksen mukaan hillan siemenen kuoresta eristetyt yhdisteet tehoavat sairaalabakteeria vastaan. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä kasvaa ja tarve löytää lääkkeitä niitä vastaan on suuri.
Hillalle on nyt löytynyt myös lääketieteellisiä käyttötarkoituksia. Tutkijat havaitsivat, että hillan siemenen kuoressa on aineita, jotka tehoavat pahamaineiseen MRSA-sairaalabakteeriin.
– Se on erittäin mielenkiintoinen löydös ja johtaa ilman muuta mielenkiintoisiin jatkotutkimuksiin. Tämä on yksi esimerkki siitä, että luonnosta löytyy paljon antimikrobisia aineita, toteaa HUSin osastonylilääkäri Teemu Kinnari.
Hillasta apua tulehtuneen haavan hoitoon
Teknologian tutkimuskeskuksen VTT: n laboratorioissa marjojen ominaisuuksia on tutkittu jo kauan. Se, että hillan siemenen kuoresta löytyi tehokkaita antimikrobisia yhdisteitä, ei yllättänyt tutkijoita.
– Varmaan se perustuu ihan siihen, että sen siemenen täytyy pystyä puolustautumaan ympäristöään vastaan, että se pystyy elämään ja itämään ja siitä tulee uusi kasvi. Ne ovat luonnollisia kasvin puolustusyhdisteitä, selittää dosentti Kirsi-Marja Oksman-Caldentey VTT:ltä.
Hillan siemenen kuoriuutetta voisi käyttää esimerkiksi tulehtuneen haavan hoitoon tai kirurgisen haavan puhdistukseen ennen toimenpidettä.
Useilla marjoilla antibakteerisia ominaisuuksia
Hilla ei suinkaan ole ainoa marja, joka sisältää mikrobeja tuhoavia aineita.
– Perinteisesti tiedetään jo, että esimerkiksi karpalo pystyy estämään tiettyjen bakteerien kasvua, vadelma ja kyllä löytyy monta muuta lupaavaa marjaa myös, sanoo johtava tutkija Hanna-Leena Alakomi VTT:ltä.
Tarve löytää vastustuskykyisiin bakteereihin tehoavia uusia lääkeaineita on suuri.
– Se tarve on kriittinen. Lisääntyvässä määrin tulee bakteereja, jotka ovat resistenttejä monille tai jopa kaikille antibiooteille ja kyllä tämä tarve on jatkuvasti lisääntyvä, muistuttaa Kinnari.
Marjateollisuuden sivuvirrat hyötykäyttöön
Tässä tutkimuksessa käytettiin marjateollisuuden aiemmin hyödyntämättömiä hillan sivuvirtoja. Jos hillaa ruvettaisiin laajemmin käyttämään lääketieteellisiin tarkoituksiin, kotimaiset marjat eivät ehkä riittäisi.
– Jos mennään harvinaisempiin marjoihin kuten hillaan ja mesimarjaan, niin niiden määrä Suomessa on sen verran vähäinen, että tarvittaisiin muualta lisää. Sen sijaan mustikkaa ja puolukkaa meillä on metsät täynnä. Niistä hyödynnetään alle 10 prosenttia, huomauttaa Oksman-Caldentey.
Jatkotutkimuksia tarvitaan vielä ja kuluu useampi vuosi ennen kuin hillan siemenen kuoriuutteesta valmistettu lääke, esimerkiksi rasva tai liuos, voisi olla käytössä.