Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän marjat ja yrtit sisältävät terveyteen vaikuttavia aineita.
Lapin karuissa olosuhteissa ei välttämättä uskoisi kasvavan superterveellisiä ja herkullisia luonnon antimia.
Pohjois-Suomessa on kuitenkin eteläiseen Suomeen verrattuna yksi valttikortti.
– Pystymme tieteellä näyttämään tänä päivänä todella paljon toteen "kansanviisauksia", itsekin kansanparantajasuvusta tuleva, Arctic Warriors yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Katja Misikangas kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.
– Olemme tieteellä todistaneet, että mitä pohjoisemmaksi menee, sitä vahvemmat vaikuttavat aineet on yrteissä ja marjoissa. Sehän johtuu tietenkin siitä, että Lapissa kesällä aurinko paistaa 24 tuntia vuorokaudessa, Misikangas jatkaa.
Yrtit ja marjat myös oikeasti maistuvat erilaiselta pohjoisessa.
– Aromit ovat paljon vahvempia, Misikangas sanoo.
Katso yllä olevalta videolta, millaisia terveystuotteita pohjoisen yrteistä ja marjoista on tehty ja miten kansanparannus on näkynyt Misikankaan lapsuudessa.
Lue myös: Syötkö jo? Makea vitamiiniherkku kannattaa napata nyt ostoskoriin
Aasiasta tuodut yrtit "kuin haamu" kotimaisiin verrattuna
Pohjoisessa kasvaneilla luonnon antimilla on paljon hyviä terveysvaikutuksia.
– Kuusenkerkkä esimerkiksi on todella vahva C-vitamiinipommi. Toki siellä on antioksidantteja ja vanha kansa on käyttänyt kuusenkerkkää keuhkosairauksiin – yskään ja flunssaan, Misikangas kertoo.
Väinönputki puolestaan on saamelaisten pyhä yrtti.
– Saamelaiset aikoinaan selvisivät rankasta talvesta väinönputken avulla, koska se on todella C-vitamiinipitoinen ja siihen aikaan ehkäisi muun muassa keripukkia, Misikangas kertoo ja lisää, että väinönputki on myös antibakteerinen.
Suomalaisessa luonnossa kasvanutta terveysruokaa ei kuitenkaan Misikankaan mukaan hyödynnetä läheskään niin paljoa kuin potentiaalia olisi.
– Meillä on niin mahtava luonto, me suoraan sanottuna istumme aarrearkun päällä ja hyödynnämme sitä todella vähän, Misikangas toteaa.
Väinönputkea ja ruusujuurta tuodaan Suomeen myös Aasiasta, mutta maku on Misikankaan mukaan "kuin haamu" verrattuna Lapissa kasvaneisiin yrtteihin, joita voisi kerätä enemmän ja nimenomaan kestävällä tavalla.
Lue myös: Maailman suurin mustikka löytyi – tältä se näyttää
Lue myös: Mustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi on terveellisempää?
Katso myös: Näin saat imettyä pakastepussista ilmat pois ruoan säilömistä varten
0:50