Suomen Ladun aloitteessa jokamiehenoikeudet pyritään saamaan Unescon elävän kulttuuriperinnön luetteloon.
Jokamiehenoikeudella et saa:
- Aiheuttaa tarpeetonta haittaa tai häiriötä toiselle tai ympäristölle
- Häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
- Kaataa tai vahingoittaa puita
- Ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai oksia
- Häiritä kotirauhaa
- Roskata
- Ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
- Kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
- Tehdä avotulta ilman maanomistajan lupaa
Jokamiehenoikeuksilla voi liikkua luonnossa toisen omistamilla mailla, kunhan ei häiritse maanomistajia tai aiheuta vahinkoa luonnolle.
Hankkeen ympärille tullaan kokoamaan kaikki osapuolet, johon kutsutaan metsänomistajat, ulkoilujärjestöt ja luontojärjestöt.
– Jokamiehenoikeuksia pitää vaalia, mutta vaalimiseen liittyvät myös velvollisuudet. Tämmöiset asiat kuten roskaaminen ärsyttää suunnattomasti metsänomistajia, ulkoilijoita puhumattakaan luonnosta, toteaa toiminnanjohtaja Eki Karlsson, Suomen Ladulta.
Metsänomistajia edustavassa metsähoitoyhdistyksessä hankkeessa nähdään monenlaisia hyötyjä.
– Tietoisuus oikeuksista ja velvollisuuksista lisääntyy. Siinä tulee tietysti imagohyötyä Suomelle ja suomalaiselle metsätaloudelle. Sillä edellytyksellä, että sieltä ei velvoittavuuksia nykykäytäntöön tule, kertoo toimitusjohtaja Jouni Tiainen MetsänhoitoyhdistystenPalvelu MHYP Oy:stä.
Suomesta ei vielä yhtään kohdetta
Suomen lisäksi jokamiehenoikeudet ovat käytössä myös Ruotsissa ja Norjassa.
Suomen Ladusta kerrotaan, että suomalaiset liikkuvat jokamiehenoikeuksilla kävellen, meloen, pyöräillen, sienestäen tai telttaillen luonnossa 300 miljoonaa kertaa vuodessa.
Kulttuuriperinnön luettelossa on kaikkiaan 450 kohdetta ympäri maailmaa, mutta luettelossa ei ole vielä yhtään kohdetta Suomesta.
Ennen Unesco-ehdokkuutta on tulee käydä laaja kansalaiskeskustelu jokamiehenoikeuksista, joten edes ehdolle pääseminen on vuosien päässä.