Vain naisille rajattu suomalaissaari närkästyttää: Polkeeko miesten sulku saarelta jokamiehenoikeuksia?

0:49img
Julkaistu 15.03.2018 06:15
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Kerroimme viikko sitten raaseporilaisesta saaresta, jonka yhdysvaltalaisyrittäjä osti pelkästään naisille järjestettäviä hyvinvointiretriittejä varten. SuperShe Islandia markkinoidaan nimenomaan paikkana, jossa naiset saavat olla vain keskenään. Juttu herätti joissakin lukijoissa närkästyneen epäilyn jokamiehenoikeuksien polkemisesta miesten kustannuksella. Ympäristöministeriöstä kerrotaan, mitä jokamiehenoikeudet sanovat asiasta ja ylipäätään yksityisillä saarilla liikkumisesta.

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen suomalaisen oikeutta käyttää luontoa myös jonkun toisen omistamalla alueella, kunhan pysytään jokamiehen oikeuksien sallimissa rajoissa eikä aiheuteta ”vähäistä suurempaa” haittaa alueen omistajalle, haltijalle tai luonnolle.

Jokamiehenoikeudet, joiden keskeisimmät periaatteet tulevat perustuslaista, ovat yleisiä ja kuuluvat kaikille Suomessa oleskeleville kansalaisuudesta ja sukupuolesta riippumatta.

On siis totta, että millään jokamiehenoikeuksiin kuuluvalla alueella liikkumista ei voida rajata sukupuolen perusteella.

Lue myös: Tälle suomalaiselle saarelle saavat rantautua vain naiset – tiukan seulan jälkeen

– Lähtökohtaisesti jokamiehenoikeudella liikkuminen on sallittua saarilla samoin ehdoin kuin mantereella olevilla luonnonalueilla, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Miliza Malmelin lisää.

Näihin ehtoihin kuitenkin kuuluu, ettei maanomistaja ole ottanut aluetta jokamiehenoikeuden syrjäyttävään ”erityiseen käyttöön”. Erityistä käyttöä on käytännössä esimerkiksi viljely ja asuminen.

– Liikkuminen jokamiehenoikeuksiin nojaten ei siten ole mahdollista esimerkiksi pihapiireissä. Pihapiiri on kotirauhan suojaama paikka, ja kotirauha on turvattu perustuslailla, Malmelin selittää.

Kotirauha koskee myös loma-asuntoa

Jos kotirauhaa tahallisesti rikkoo, siitä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Asuntojen ja pihapiirien lisäksi kotirauhan suojaamia paikkoja ovat muun muassa teltat, asuntovaunut, asuttavat alukset, veneet sekä yksityisiin piha-alueisiin välittömästi liittyvät rakennukset.

– Kotirauhan suojan kannalta on olennaista, että rakennus tai tila on tarkoitettu asumiseen. Näin ollen myös loma-asunto ja sen piha-alue nauttivat kotirauhansuojaa ympäri vuoden, Malmelin sanoo.

Koskeeko kotirauha siis myös yritysten omistamia lomakyliä?

– Ne ovat asumiseen tarkoitettuja alueita, ja kotirauha koskettaa niitä yhtä lailla, Malmelin vahvistaa.

Suojaako kotirauha koko saarta vai osaa siitä?

Kotirauhan suojaaman alueen ulottuvuus vaihtelee tapauskohtaisesti. Mistään metrimääristä ei ole erikseen laissa säädetty, mutta vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi asutuksen ja rakennuksen sijainti, maanomistussuhteet, aitaukset, vakiintuneet kulkuyhteydet ja muut paikalliset olosuhteet.

– Maa-alueella ollaan hyvänä käytäntönä katsottu, että on hyvä pysyä niin kaukana rakennelmista, että niitä ei näy, Malmelin sanoo.

Saariyrittäjä tiukkana

SuperShe Islandin ostanut yrittäjä Kristina Roth tuntuu olevan harmissaan saaren ympärillä pyörivästä polemiikista.

– Haluaisin keskittyä tämän saaren positiivisiin puoliin ja siihen, mitä se tarkoittaa Suomen turismille ja kaiken kaikkiaan tämän hienon maan positiiviselle, maailmanlaajuiselle markkinoinnille, Roth toteaa Hyvää Elämää -sivustolle.

Roth kertoo kuitenkin olevansa tietoinen suomalaisesta jokamiehenoikeudesta ja vakuuttunut siitä, että koko saari nauttii kotirauhan suojaa.

– Saari on riittävän pieni ja rakennukset siroteltu sen jokaiseen neljään kulmaan, mikä tarkoittaa, että kaikenlaista tunkeutumista (saarelle) pidetään merkittävänä häiriönä, Roth toteaa tiukasti.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saaren ollessa pieni voidaan koko saaren tulkita olevan pihapiiriä ja siten kotirauhan suojaamaa. Tai jos isommalla saarella vastaavasti on useampi asuinrakennus, saattavat niiden pihapiirit ulottua koko saaren alueelle, Malmelin sanoo.

Sen, onko SuperShe Island kokonaisuudessaan vai vain osittain ”erityiseen käyttöön” otettua ja siten jokamiehenoikeuden syrjäyttävää aluetta, määrittää siis se, mitä kaikkea ja missä saarella tulee olemaan.

Kalastajat eivät saa häiritä laiturilla olijoita

Mitä tulee vesialueilla liikkumiseen, niin vesilain yleiskäyttöoikeuden mukaan kaikilla on oikeus kulkea vesialueella ja käyttää sitä laissa säädetyin tavoin ilman vesialueen omistajan suostumusta. Tämä mahdollistaa yleisen virkistyskäytön, kuten veneilyn.

– Vesi- ja vesiliikennelaki edellyttävät, että vesillä liikkumisesta ei aiheudu tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä rannalla olijoille tai muille vesillä liikkujille. Kotirauhaa ei saa häiritä myöskään vesialueelta käsin esimerkiksi metelöimällä tai tarkkailemalla, Malmelin huomauttaa.

– Käytännössä voidaan ajatella, että vaikka kalastamassa olevien olisi pysyteltävä sellaisella etäisyydellä rannasta, että mökin piha-alueella tai laiturilla oleskelevat voivat esimerkiksi keskustella, saunoa ja uida rauhassa.

Entä kieltokyltit?

Jos mökkisaaren rannalla näkyy kieltokylttejä – ”ei saa rantautua” tai ”kulku kielletty” –, pitääkö niitä noudattaa?

Luonnonsuojelulain mukaan maa- tai vesialueelle ei saa pystyttää sellaista kulkemisen, maihinnousun tai muun jokamiehenoikeuden käyttämistä kieltävää taulua, jonka asettamiseen ei ole lakiin nojautuvaa perustetta. Jos liikkumiselle ei ole oikeita maankäytöstä johtuvia esteitä, maanomistaja ei saa kieltää laillista oleskelua tai liikkumista alueellaan.

– Yksityisalue-taulun saa yleensä pystyttää, koska se ei kiellä kulkemista, vaan ilmoittaa omistajan käsityksen yksityisalueen rajoista. Mikäli taulu kertoo esimerkiksi todellisesta piha-alueen sijainnista, se antaa kulkijalle tietoa maankäytöstä.

Yöpyminenkin sallittua siellä, missä jokamiehenoikeudet pätevät

Oletetaan, että jollakin yksityisellä mökkisaarella on kolkkia, jonne jokamiehenoikeuksien perusteella saa rantautua. Kuinka kauan yksityisellä saarella sitten saa oleskella?

– Leiriytyminen eli tilapäinen paikallaan oleskelu tai yöpyminen teltassa, veneessä, autossa tai muussa majoitteessa on sallittu siinä, missä liikkuminenkin, Malmelin sanoo.

– ”Tilapäisyydestä” ei ole säädetty, mutta sopiva tulkinta on paikasta riippuen yhdestä kahteen vuorokautta.

Lähtökohta on, että leiriytymisestä, kuten muutenkaan jokamiehenoikeuksien käyttämisestä, ei saa syntyä vähäistä suurempaa haittaa maanomistajalle eikä luonnolle.

– Avotulen tekeminen ei ole jokamiehenoikeuksien piirissä, vaan siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kevytrakenteisia, suoraan maapohjalle asetettavia ja helposti tuulessa kaatuvia grillejä ja muita vastaavia tulisijoja rinnastetaan avotuleen, eikä niitä saa käyttää ilman maanomistajan lupaa.

– Maapohjasta eristettyjä retkikeittimiä voidaan kuitenkin käyttää, Malmelin kertoo.

Kuvat alla: Tältä näyttää "naisten saarella" – selaa kuvia saarelta alla olevasta galleriasta

Kuvagalleria

Tuoreimmat aiheesta

Suomi