Vakuutusyhtiö LähiTapiolasta kerrotaan, että kilpailu työvoimasta on lisännyt kysyntää työnantajien tarjoamille lisäeläkkeille.
– Tyypillisesti lisäeläkkeitä pohditaan asiantuntijaorganisaatioissa ja aloilla, joissa kilpailu parhaista osaajista on kovaa ja halutaan sitouttaa avainhenkilöitä, LähiTapiola Pääkaupunkiseudun myyntijohtaja Assi Kokko kertoo.
Kokon mukaan tyypillisin lisäeläkkeen valitseva yritysasiakas on yrittäjä, joka palkitsee ja sitouttaa henkilöstöään ja samalla täydentää omaa yrittäjän eläketurvaansa ryhmäeläkkeellä.
– Olemme havainneet, että kilpailu työvoiman saatavuudesta ja huoli lakisääteisen eläkkeen riittävyydestä on lisännyt meidän asiakkaissamme ryhmäeläkkeiden kysyntää.
Keskimäärin lisäeläkettä yli 700 kuussa
Kokon mukaan vuonna 2020 LähiTapiola Henkiyhtiön maksuperusteisesta Top-ryhmäeläkevakuutuksesta maksettiin vanhuuseläkkeen päälle keskimäärin 729 euroa kuussa.
– Tähän keskiarvoon vaikuttaa luonnollisesti, kuinka nopealla aikavälillä kertyneen säästön nostaa.
Kyse on LähiTapiolan yritysasiakkaiden työntekijöilleen ottamista lisäeläkkeistä. Summaan eivät kuulu vanhemmat etuusperusteiset lisäeläkkeet eivätkä yritysten yksilölliset eläkevakuutukset.
Maksuperusteisessa lisäeläketurvassa etuudet määräytyvät suoritettujen vakuutusmaksujen ja vakuutusmaksujen sijoittamisesta saadun nettotuoton perusteella.
Suosio kasvussa?
Kokon mukaan LähiTapiolassa ei ole valtakunnallisia tietoja lisäeläkkeiden määristä tai kehityksestä. Tietoja työnantajien maksamilla lisäeläkkeillä vakuutettujen määrästä ei ole myöskään Finanssiala ry:ssä.
– Oma näppituntumani on, että näiden suosio olisi ollut vähintään varsin tasaista, tai jopa kasvussa, Finanssiala ry:n johtava lakimies Piritta Poikonen kertoo Talouselämälle.
Myös Eläketurvakeskuksesta kerrottiin, ettei siellä ole juurikaan tilastoja vapaaehtoisista eläkkeistä.
Verottajan ohjeiden mukaan tiettyjen edellytysten täyttyessä ryhmäeläkevakuutuksen vakuutusmaksut ovat työntekijälle verovapaa etu ja myös vakuutuksen tuotto kertyy säästämisaikana verovapaasti. Aikanaan vakuutetulle vakuutuksesta maksettava lisäeläke verotetaan hänen ansiotulonaan.
– Tyypillisesti lisäeläkkeen maksu on yrityksen verotuksessa vähennettävä kulu, eikä siitä makseta palkkaan sidottuja sivukuluja, kerrottiin LähiTapiolan verkkosivuilla.