"Jolo oli helvetti, mutta teosten keskellä olo on kuin paratiisissa" – Panttivankiaika jätti jälkensä Seppo Fräntin Kiasmalle lahjoittamaan taidekokoelmaan

1:55img
Julkaistu 01.03.2018 20:41
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Helsinkiläinen taidemesenaatti ja keräilijä Seppo Fränti lahjoittaa noin 700-800 teosta käsittävän kokoelmansa Nykytaiteen museo Kiasmalle.

Lue myös:

Missä he ovat nyt: Seppo Fränti koki Jolon panttivankina puhdasta pahuutta – traumat päättivät työt mutteivät elämää

– Seppo Fräntin kokoelma on erittäin merkittävä nykytaiteenkokoelma. Teokset kuvaavat hyvin meidän aikaa ja sitä, miten nuoret taitelijat hahmottavat meidän olemista, toteaa museonjohtaja Leevi Haapala Kiasmasta.

Teokset täyttävät suurimman osan Fräntin kerrostalokodista. Teoksia on kaikkialla, jopa pinoissa nojallaan lattioilla. Taulut tekevät kodista suoranaisen labyrintin.

Fräntin teoksia kotona

Fräntin kokoelmantyöt ovat levittäytyneet kaikkiin huoneisiin. 

Fränti kertoo, että taitelijat ovat hänelle yhtä tärkeitä kuin rakkaat teokset, joita hän kutsuu lapsikseen.

– Olen useimpien taiteilijoiden ystävä ja olen heidän kanssaan jatkuvasti tekemisissä. Puhelin saattaa soida yölläkin ja majoitan heitä tiukan paikan tullen. Monelle taitelijoille annan viikkorahaa, kun raha ei pysy muuten käsissä, toteaa mesenaatti suojateistaan.

10:09img

Aloitti omaisuutensa käpyjä keräämällä 

Fränti sanoo hankkineensa teokset omilla säästöillä ja onnistuneilla sijoituksillaan. 

– Olen kerännyt aikoinaan käpyjä, joita liikkeet ovat myyneet. Olen köyhästä kodista enkä ole saanut perintöä, vaan olen ostanut nämä kaikki omalla rahalla.

– Nyt sijoitukset on lähes tulkoon käytetty, mutta en kadu hetkeäkään. Nämä antavat minulle, koko Suomen kansalle ja maailmalle paljon, toteaa Fränti onnellisesti hymyillen.

Seppo Fränti ja Kiasman johtaja Leevi Haapala

Kiasman arvion mukaan kyse on satojen tuhansien eurojen arvoisesta kokoelmasta. Fräntin työt inventoidaan ja osan niistä tulee näyttelyyn kahden vuoden päästä.

– Kokoelma on rohkea, avoin ja samalla intiimi tavassaan hahmottaa ihmisenä olemisen kipuilua kuvataiteen kautta, kuvailee museonjohtaja Haapala Kiasmasta.

Jolo jätti jäljet kokoelmaan

Tunteikas Fränti toteaa, että aika Jolon saarella panttivankina 2000 vuonna oli helvetti.

– Jos Jolo oli helvetti, näiden teosten keskellä minulla on ihanaa, melkein kuin paratiisissa. Olen huomannut, että Jolon jälkeen ostetuissa töissä on erilainen tunnelma.

6:08img

Fränti kertoo ostopäätösten syntyvän intuitiolla.

– Heti kun näen teoksen tiedän, onko se minulle. Rakastan tuskaa ja ahdistusta, jotta ihmiset voivat itkeä töiden edessä. Ihmisten pitää pystyä purkamaan tunteita ja samaistua työn tuskaan, kuvailee Fränti tuntemuksiaan.

Fränti sanoo pitävänsä aidoista, rehellisistä ja rempseistä taiteilijoista, koska taidekin koskettaa, kun se on aitoa.

11:30img

"Teokset eivät kuole"

Jolon jälkeen Fränti kävi neljätoista vuotta terapiassa, mutta se aika on nyt takanapäin. Nyt elämä on seesteisempää.

– Lapset eli nämä taulut ovat tulleet aikuiseen ikään. On järkevää, että pystyy luopumaan rakkaimmistaan. Taitelijat kuolevat ja minä kuolen, mutta nämä teokset eivät. Haluan vielä eläessäni nähdä nämä työt esillä.

Fränti sanoo taiteenkeräämisen saaneen vauhtia sen jälkeen, kun hän jäi eläkkeelle askarteluohjaan työstään Lastenlinnan sairaalasta pian Jolon jälkeen. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa