Jopa 50 000 ajatusta päivässä – näin sisäinen puhe vaikuttaa elämääsi

Millaista on sinun sisäinen puheesi?Shutterstock
Julkaistu 23.07.2013 08:44(Päivitetty 23.07.2013 08:58)

Se, mitä sanomme muille, on liki yhtä tärkeää kuin se, miten puhuttelemme itseämme. Sisäinen puhe vaikuttaa voimakkaasti siihen, miten asioita koetaan jokapäiväisessä elämässä. Miten sinä puhuttelet itseäsi?

Sen sijaan, että puhuttaisiin keskustelemisesta muiden kanssa, olisi hyvä joskus syventyä pohtimaan sitä, millaista keskustelua jokainen käy jatkuvasti itsensä kanssa. Koko ajan, joka päivä ja joka hetki kaikki käyvät jatkuvasti läpi asioita päänsä sisällä. Tätä kutsutaan sisäiseksi puheeksi, joka vaikuttaa voimakkaasti koko ajattelumaailmaamme. Jotkut kutsuvat sisäistä puhetta elämänasenteeksi.

Sisäinen puhe on käynnissä jatkuvasti

Jokainen käy sisäistä puhetta itsensä kanssa 150–300 sanaa minuutissa – eli jopa 50 000 ajatusta päivässä. Lukiessasi tätäkin tekstiä käyt samalla dialogia siitä, mitä mieltä olet tästä artikkelista ja keskittymisesi herpaantuu hetkittäin. Mieleen juolahtavat muun muassa ajatukset viikonlopun suunnitelmista ja arkisista huolista tai ilonaiheista.

Tiesitkö käyväsi itsesi kanssa jatkuvaa keskustelua?

Ei siis ole ihme, että sisäinen puhe – ja sen tyyli – vaikuttaa vahvasti jokaiseen meistä. Harva tietää, että sisäinen puhe vaikuttaa voimakkaasti nimenomaan alitajuntaan, jossa osa ajatuksista ohjautuu tietoisuuteemme. Alitajunta taas toimii jatkuvasti – ilman että edes tiedostamme suurinta osaa sen prosessoimista asioista.

Kuinka sisäinen puhe toimii?

Ajatusleikki voi auttaa hahmottamaan tietoisuuden ja alitajunnan välistä suhdetta. Kuvittele tilanne, jossa joudut ottamaan vastaan käskyjä, joiden mukaan on toimittava juuri tietyllä tavalla – tuli mitä tuli. Vaikka mielessä pyörisi mitä, tilanne ei anna sijaa vastaväitteille, vaan tiettyä käyttäytymismallia on yksinkertaisesti noudatettava.

Tällaisissa tilanteissa mielessä saattaa olla ajatuksia siitä, mikä olisi esimerkiksi parempi toimintamalli. Edeltävä tilanne kuvaa osuvasti tietoisuuden ja alitajunnan välistä yhteyttä: ne eivät ole kaksi itsenäistä tekijää, vaan saman tekijän kaksi eri tasoa. Alitajunta on ajatusten virtaa, josta vain jalostuneimmat yltävät harkinnan ja kenties lopulta tekojen tasolle.

"Epäonnistun aina kaikessa."

Miten sinä puhut itsellesi?

Se, millaista sisäinen puhe on, vaikuttaa siihen, miten jokainen itsensä kokee – ja millaisen kuvan itsestään antaa. Pahimmillaan sisäisellä puheella voi olla hyvin negatiivisia vaikutuksia, jotka estävät saavuttamasta virstanpylväitä elämässä.

Epäonnistun aina kaikessa.

En saa koskaan haluamaani työpaikkaa.

En tule koskaan löytämään kumppania.

En pidä ulkonäöstäni.

Olen tyytymätön elämääni.

Olen onneton.

Sisäinen puhe luo kehykset ajattelullemme. Jos sisäinen puhe on hyvin negatiivista, saattaa asioihin olla hyvin vaikea suhtautua positiivisesti.

Ajatellaan, että ihminen ei saavuta elämässään sitä, mitä haluaa, vaan sen, mitä todella odottaa saavuttavansa. Tästä syystä olisinkin tärkeää asennoitua elämään positiivisemmin, jottei tule itse asettaneeksi rajoja omille saavutuksilleen.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Lähde: allofmi

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle