Uskontoon liittyvä yhteisöllisyys ja kieltäytyminen päihteistä saattavat pidentää elinikää useilla vuosilla.
Miten ihmiselämän voi käyttää mahdollisimman viisaasti? Kuuntele teologin haastattelu yllä olevalta videolta.
Ohion yliopiston tuore tutkimus vahvistaa uskonnollisuuden ja pitkän iän yhteyttä. Yli 1000 yhdysvaltalaisen henkilön kuolinilmoitusta analysoinut tutkimus havaitsi, että uskovat elävät jopa neljä vuotta pidempään kuin ei-uskovaiset.
Ero laskettiin sen jälkeen, kun henkilöiden sukupuolen ja siviilisäädyn vaikutuksen elinikään oltiin otettu huomioon.
Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa
Tutkimuksen ensimmäisessä osassa tarkasteltiin reilua 500 kuolinilmoitusta tammi-helmikuussa 2012. Kun tutkijat ottivat huomioon iän, uskonnolliset yhteydet, sukupuolen, siviilisäädyn sekä kuolinilmoituksesta ilmenevän aktiivisuuden vapaaehtoistyössä, he huomasivat uskovaisten ihmisten elävän keskimäärin 6,48 vuotta pidempään kuin ei-uskovaisten.
Tutkimuksen toisessa osassa sama analyysi tehtiin 1096 kuolinilmoitukselle, joita kerättiin yhdysvaltalaisten lehtien verkkosivuilta elokuusta 2010 elokuuhun 2011.
Tässä nyt julkaistussa tutkimuksessa uskonnollisuus näytti pidentävän ikää keskimäärin 5,64 vuotta. Vuosien määrä tippui 3,82 vuoteen, kun tutkijat ottivat huomioon sukupuolen ja siviilisäädyn.
Uskonto vaikuttaa elintapohin
Tutkijat selittävät tuloksia sillä, että uskonnolliset ihmiset osallistuvat enemmän yhteisölliseen toimintaan, jolla on yhteys pidempään elämään. Tutkimusta johtaneen Laura Wallacen mukaan vapaaehtoistyö ja osallistuminen selittivät kuitenkin vain reilun vuoden pidentyneestä eliniästä.
LUE MYÖS: Tutkimus: Yksinäisyys kaksinkertaistaa riskin sydänsairauksiin
Uskonto saattaa kietoutua pitkän elämän salaisuuteen myös säännöillään, jotka rajoittavat esimerkiksi alkoholin ja huumeiden käyttöä sekä seksipartnereiden määrää.
Lisäksi uskonnollisuuteen liittyvät hengelliset harjoitukset, kuten rukoilu tai meditaatio, voivat edistää terveyttä vähentämällä stressiä.
Uskonto on yhdistetty pitkään ikään aiemminkin
Tutkimuksessa on puutteensa: otos on melko pieni, eikä otantaan sattuneiden kaikkia henkilön elinikään vaikuttavia tekijöitä, kuten elintapoja ja perimää, pystytty tarkastelemaan. Tuore tutkimustulos kuitenkin vahvistaa aiempaa käsitystä uskonnollisuuden vaikutuksesta elinikään.
JAMA Internal Medicine -julkaisussa vuonna 2016 esitelty, yli 75 000 naista 16 vuoden ajan havainnoinut pitkittäistutkimus ehdotti, että kirkossa käyminen kerran viikossa pienentää kolmanneksella riskiä mistä tahansa syystä johtuvaan kuolemaan.
– Tutkimustulos ehdottaa, että yhteisöllisessä uskonnon kokemisessa on jotain voimakasta, sanoi kyseistä tutkimusta tehnyt Tyler J. VanderWeele New York Times -lehden mukaan.
Lähde: Ohio State University, Science Daily, New York Times
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.