Neljä tekijää, jotka tutkimuksen mukaan voivat pidentää elinikääsi

9:12imgKATSO MYÖS VIDEO: Ylilääkäri kertoo, miten hidasta ikääntymistä.
Julkaistu 02.05.2024 11:40

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Terveellisten elämäntapojen terveyshyödyistä saatiin jälleen uutta tietoa.

Terveelliset elämäntavat voivat pienentää ennenaikaisen kuoleman perinnöllistä riskiä 62 prosentilla, kertoo tuore tutkimus. Tutkimuksen tuloksista uutisoi CNN.

Riskiä voitaisiin pienentää noin 62 prosentilla niiden kohdalla, joilla on tälle geneettinen alttius. Näin kertoo CNN:lle tutkimuksen teossa mukana ollut dekaani Xue Li kiinalaisesta Zhejianin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Terveellisten elämäntapojen ja pitkäikäisyyden välinen yhteys on havaittu monissa tutkimuksissa. Toisissa on korostettu perimän merkitystä.

Lue myös: Paljastuiko verikokeissa korkea kolesteroliarvo? Viisi helppoa muutosta, joilla voit parantaa arvoasi jopa 30 prosenttia

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 350 000 ihmisen tietoja. Siinä tarkasteltiin dataa heidän genetiikastaan, koulutuksestaan, sosioekonomisesta asemastaan ja sairasteluhistoriastaan.

Ulkopuolinen asiantuntija, apulaisprofessori Aladdin Shadyab Kalifornian yliopistosta pitää tutkimuksessa käytettyä metodologiaa vahvana.

Shadyab lisäsi, että tutkittavat olivat vain eurooppalaista syntyperää olevia ihmisiä. Näin ollen havaintoja voidaan soveltaa vain tiettyihin väestöryhmiin.

Kullekin osallistujalle annettiin pisteitä, jotka kuvaavat useiden sellaisten geenien esiintymistä, joiden on todettu vaikuttavan ihmisten elinikään. 

Osallistujat saivat pisteitä myös sen mukaan, miten hyvin he noudattivat terveellisiä elämäntapoja. 

Sen jälkeen heitä seurattiin noin 13 vuotta, jotta nähtiin, oliko heidän elinikänsä lyhyt, keskipitkä vai pitkä.

lenkkeily, lenkkaritSäännöllinen liikunta kannattaa, osoittaa tämäkin tutkimus.Shutterstock

Datan mukaan näytti siltä, että ennenaikaisen kuoleman riski oli 78 prosenttia suurempi, jos elämäntavat olivat epäterveelliset. Näin oli kaikkien osallistujien kohdalla perinnöllisestä riskistä huolimatta.

Ihmiset, joilla oli perinnöllinen riski ennenaikaiseen kuolemaan sekä sen päälle epäterveelliset elämäntavat, kuolivat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne, joilla ei ollut tätä riskiä tai joiden elämäntavat olivat terveelliset.

Tutkijat tekivät huomion liittyen heihin, joilla on perinnöllinen riski ennenaikaiseen kuolemaan: näyttäisi siltä, että tällaisen geneettisen alttiuden omaavat voisivat lisätä elinikäänsä jopa 5,5 vuodella, jos noudattavat terveellisiä elämäntapoja.

Lue myös: "Ennustaa kuoleman riskiä" – tiedätkö, mikä on biologinen ikäsi?

Nämä tekijät vaikuttivat asiaan

Tutkimus oli havainnointitutkimus. Siinä pystyttiin määrittelemään yhteyksiä, mutta ei voitu varmuudella sanoa, että käyttäytyminen oli suoraan syy eliniän muutoksiin.

Tästä huolimatta tutkimuksessa pystyttiin nimeämään neljä tekijää, joilla näytti olevan suurin vaikutus ennenaikaisen kuoleman riskiin. 

Tämä neljän tekijän optimaalinen elämäntapayhdistelmä oli tupakoimattomuus, säännöllinen liikunta, riittävä yöunen määrä ja terveellinen ruokavalio.

Alla olevalla videolla kuullaan ravitsemusterapeutin vinkit elämäntaparemonttiin. Juttu jatkuu videon alla.

4:13imgRavitsemusterapeutti Sirpa Soinin vinkit onnistuneeseen elämäntaparemonttiin

Elämäntapamuutosten tekeminen

Jos tuntuu vaikealta alkaa luotsata elämäänsä terveellisempään suuntaan, kannattaa aloittaa pienin askelin.

Tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että Välimeren ruokavaliota voi olla järkevää noudattaa. Ruokavalioon kuuluu kasvipohjaisuus, runsas hedelmien, vihannesten, täysjyväviljan, papujen, siementen ja oliiviöljyn määrä. Punaista lihaa käytetään niukasti.

Unen määrästä kannattaa pitää huolta. Hyviä yöunia voi edesauttaa ainakin säännöllisellä unirytmillä.

Samoin kannattaa liikkua säännöllisesti. Viikottaisiin liikkumisen suosituksiin kuuluu muun muassa kaksi ja puoli tuntia sykettä kohottavaa reipasta liikettä tai tunti ja vartti rasittavaa liikkumista, kertoo UKK-instituutti. Kannattaa myös harrastaa sellaista liikuntaa, josta oikeasti nautit.

Katso myös video: Laihdutusmyytit puntarissa – näin kilot oikeasti karisevat

11:31imgHaastattelussa Aisti Health'n ravitsemustieteilijä ja kehitysjohtaja Patrik Borg sekä Helsingin yliopiston professori ja lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen.

Lue myös: Yksinkertainen muutos rutiineihin parantaisi sydänterveyttä – voi tutkijoiden mukaan jopa pidentää elämää

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: CNN

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi