C Moren yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen ei usko Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajan vaihtamisen muuttavan yleisurheilutoiminnassa käytännössä mitään. SUL tiedotti perjantaina, että Jorma Kemppainen luopuu valmennusjohtajan tehtävästä ja siirtyy muihin valmennuksen tehtäviin liiton sisällä.
Videolla juttu valmennusjohtajan vaihtumisesta SUL:n puheenjohtaja Vesa Harmaakorven kommenttien kera.
Järvinen huomauttaa ratkaisun vaikutuksesta Urheiluliiton ennalta huonoon talouteen.
– Olihan se odotettavissa, että jotakin pitää tehdä, mutta kyseenalaistan, onko Urheiluliiton nykyisessä taloudellisessa ja toiminnallisessa tilanteessa uuden viran kehittäminen ja jonkun ottaminen tekemään vanhaa tehtävää taloudellisesti hirveän järkevää. Onko se myöskään tehokkuudeltaan järkevää? Järvinen perkaa.
– Liiton talous on mikä on ja pistetään kaveri ykköspallilta sivuun. Todennäköisesti kuitenkaan palkkaa ei tulla leikkaamaan ja otetaan suurin piirtein saman palkkatason tyyppi sisään. Jos lähdetään talousajatuksella, tavallaan tässä palkataan vain yksi uusi henkilö taloon. Ei tämä maailman fiksuin veto kokonaisuutena ole.
Vuodesta 2012 tehtävässään toiminut Kemppainen on saanut osakseen valtavasti kritiikkiä varsinkin Suomen heikosta menestyksestä. Kuluneen kesän EM-kisat olivat mitalitta jääneeltä ja vain kolmeen pistesijaan yltäneeltä Suomelta kaikkien aikojen heikoimmat.
Järvinen arvioi menestymättömyyden ja kasvaneen paineen suurimmiksi syiksi tuoreeseen Kemppais-ratkaisuun, joka tehtiin Kemppaisen ja Urheiluliiton puheenjohtajan Vesa Harmaakorven mukaan yhteisymmärryksessä.
– Vaikkei kaikki ole Kemppaisen aikaansaannoksia tai tekemättä jättämisiä, kokonaisuus on käynyt sen verran suureksi, että on ollut pakko tehdä jotain ratkaisuja liiton sisällä. On ollut julkista painetta, ja painetta ovat varmasti nostattaneet myös urheilijat sekä varmaan osa valmentajista ja seuraihmisistäkin. Surullinen pointti on se, että eihän se ratkaise mitään, että Kemppainen siirretään tai siirtyy sivuun. Eivät nämä asiat ”Joren” syytä ole, Järvinen sanoo ja jatkaa:
– Liiton kokonaistoimintamalli ja toimintasisällöt kaipaisivat älytöntä remonttia. Siihen liittyy talous, talouden hallinta ja se, miten yhteistyökumppaneita saadaan. Se on iso kokonaisuus, eikä ole kiinni siitä, onko siellä johtajana Kemppainen vai joku muu.
Kemppaisen seuraaja valitaan avoimen haun kautta. SUL:n tavoitteena on julkistaa uusi valmennusjohtaja nopealla aikataululla.
– Jos Kemppaisen seuraajan kädet on sidottu tekemään sitä samaa linjaa, mitä tälläkin hetkellä, ei siellä mitään muutosta tule. Valitettavaa on, että todennäköisimmin käy juuri niin, että tuli siihen kuka tahansa, hirveää muutosta ei tule.
– Pitäisi hallitus- ja liittovaltuustotasolla tehdä selkeästi se päätös, että nyt muutetaan kurssia. On kyseessä sitten joku diktaattorimainen tyyppi, jolle sanotaan, että järjestele sinä tämä niin kuin parhaaksi näet, tai sitten kokonaisuus tehdään muuten uudelta pohjalta.
Jalkautumista olisi saanut olla enemmän
Suomen yleisurheilijat nappasivat Kemppaisen aikana kolmissa MM-kisoissa kaikkiaan kaksi mitalia (hopea ja pronssi) ja kolmissa EM-kisoissa yhteensä kolme mitalia (kullan ja kaksi pronssia). Rion kesäolympialaisissa 2016 Suomi jäi mitaleitta.
Menestys on ollut vaisua, mutta miten Kemppaisen onnistumista tulisi kokonaisuudessaan arvioida?
– Järjestelmä tai se, ettei ole olemassa mitään järjestelmää, on tähän suurin syy. Tilanne ei todennäköisesti olisi paljon parempi, olisi pestissä ollut kuka tahansa. Mutta mikä on minun mielestäni merkittävää, on se, että Kemppaisen ja ylipäätään liiton johdon näkyminen kentällä on aika pientä. Sellainen aito vuorovaikutus, kaksisuuntainen vuoropuhelu on tosi vähäistä.
Sitä kaivattaisiin Järvisen mukaan paljon enemmän.
– Kysymys on se, onko liiton valmennuksen johdon paikka olla toimistolla norsunluutornissa vai enemmän jalkautua. Tietenkään joka paikassa ei pysty olemaan, mutta huomattavasti enemmän sitä (jalkautumista) olisi saanut olla tässä.