Sosiaalisen median aikakaudella on mahdollista, ettei entistä kumppania pysty täysin jättämään taakseen. – Luomme itse paljon merkityksiä FB-tykkäyksille. Eivät ne välttämättä ole samoja merkityksiä toisille, Maaret Kallio, erityisasiantuntija Väestöliiton seksuaaliterveysklinikalta, kuvailee.
Ero voi tulla yllättäen, kipeästi, pitkän harkinnan seurauksena. Entisen rakkauden lisäksi erossa menettää tämän perheen ja sukulaiset – siis laajan verkoston ihmisiä, joihin on jo tutustunut ja kiintynytkin. Saako heidän kanssaan pitää enää yhteyttä?
– Asiantuntijana en voi antaa määräyksiä siitä, saako olla entisen kumppanin perheen kanssa tekemisissä, mutta väistämättähän näin on, jos parilla on lapsia. Siinä ei ole mitään vaihtoehtoja, mummoudet ja kummiudet eivät katoa mihinkään, kuvailee Maaret Kallio, erityisasiantuntija Väestöliiton seksuaaliterveysklinikalta.
– Jos suhde on hyvin tulehtunut ja ero ollut hyvin hankala, voi tuntua myös ikävältä, jos toinen on aktiivisesti suhteessa omiin perheenjäseniin. Tämä riippuu myös siitä, millaisia suhteita on syntynyt: kannattelevatko ne itse itseään? Voihan sitä syntyä merkittäväkin ystävyyssuhde kumppanin läheisten kanssa. Jos he ovat enemmän vain kumppanin läheisiä, samalla tavalla tarvetta ja syytä pitää yhteyttä ei ole.
Aluksi ex-kumppania ei kestä edes nähdä – tuska ja suru on liian suurta. Sosiaalisen median aikakaudella on kuitenkin mahdollista, ettei entistä kumppania pysty täysin jättämään taakseen. Facebook-tykkäys tai Instagramissa painettu sydän tuo muistot jälleen takaisin.
Luomme itse merkityksiä tykkäyksille
Jos exä ei kerran halua seurustella kanssani, miksi hän tykkää kaikesta Facebookissa? Kallio muistuttaa, että se, joka haluaa erota, kantaa usein paljon syyllisyyttä.
– Usein ajattelemme, että se, joka haluaa lähteä, selviää helpolla ja hänelle kyseessä on mukava ja helppo juttu. Ihmiset voivat olla hyvin erilaisissa tilanteissa, ja eron voi tehdä monella tavalla. On ollut puhetta näistä äkkilähtijöistä. Se on minusta epäreilu ja kohtuutonkin tapa erota. Jos suhteessa menee huonosti tai eroajatuksia alkaa tulla, ne täytyy uskaltaa kertoa eikä vain yksin pohtia, Kallio toteaa.
– Se mahdollistaa myös sen, että suhdetta voidaan korjata tai että voidaan tehdä reilu ja hyvä ero. Toki voidaan psykologisoida ja miettiä, miksi ihminen tykkää tästä ja tuosta Facebookissa, muttemme voi mennä toisen pään sisään. Emme voi tietää, mitä siellä tapahtuu ja miten hän yleisesti käyttäytyy Facebookissa. Luomme itse paljon merkityksiä tykkäyksille. Eivät ne välttämättä ole samoja merkityksiä toisille.
Kallion mukaan jokaisen tulee ottaa vastuu omasta käytöksestään. Jos exän toiminta häiritsee, hänelle voi laittaa vaikkapa viestiä.
– Voi sanoa, että toivottavasti en loukkaa sinua, mutta on vähän hassua, että olemme FB-kavereita edelleen. En haluaisi tietää kaikkea ja minua satuttaa, kun huomaan, mitä elämässäsi tapahtuu. Olisiko sinusta ok, jos laitamme kaveruuden poikki, Kallio ohjeistaa.
– Kannattaa reilusti ottaa oma vastuu eikä jäädä ihmettelemään, mitä tuo toinen nyt tekee. Erityisesti naiset lähtevät usein analysoimaan ja pohtimaan, mikä merkitys asioilla on, ja tämä merkitys voi siellä toisella puolella olla hyvin erilainen.
Kallio on itsekin kuullut tarinoita, joissa ystävyys- tai parisuhde on kariutunut ja eron hetkellä on käyttäydytty puolin ja toisin tökerösti.
– Kun ymmärrys on lisääntynyt ajan myötä, sitä ymmärtää, että minäkään en ole ollut tässä reilu, en ole vain uhri, vaan minäkin olen tehnyt tyhmyyksiä. Mielestäni on erittäin korrekti teko laittaa viestiä jälkikäteen ja pahoitella omaa toimintaansa, Kallio sanoo.
Lasku ei saa seurata perässä
Nykyisin kynnys viestittelylle on hyvin matala, sillä yksityisviestin voi nakata menemään esimerkiksi Facebookissa.
– 15–20 vuotta sitten olisi vielä pitänyt mennä keskustelemaan kasvotusten tai soittaa kotinumeroon. Nyt voi laittaa Facebookissa tai muualla yksityisviestiä ja sanoa, että toivon sinulle kaikkea hyvää, on jäänyt vaivaamaan, että olen toiminut sillä tavoin, olen pahoillani, en ehkä ole silloin osannut ajatella asiaa paremmin tai toimia kypsemmin. Minusta se on todella hieno teko, Kallio sanoo.
Yksi ehto viestittelylle kuitenkin on: siihen ei saa liittyä "laskua".
– Jos lähtee toimimaan, täytyy ajatella, että pyytää anteeksi, koska haluaa tehdä niin. Ei esimerkiksi niin, että laitanpa viestiä ja odotan, että hänkin pyytää minulta anteeksi. Viestin täytyy olla vilpitön teko: minä otan vastuun omasta osuudestani ja se, onko toinen siihen valmis tai miten häntä ovat vuodet kohdelleet ja mitä hän on vuosien myötä ymmärtänyt, on eri tarina. Pitää seistä erillisenä ihmisenä omilla jaloillaan ja ottaa omasta asiastaan vastuu.