Eron yhteydessä ihminen joutuu luopumaan monista tutuiksi koetuista asioista ja arkirutiineista. Elämä saattaa tuntua vaikealta ja mieli alakuloiselta.
– Tärkein keino on suostua luopumiseen, mitä ero aina tarkoittaa. Jos ei kykene luopumaan, tarrautuu kiinni tai jää jumittamaan, niin silloin sieltä ei pääsekään oikein ylös ja voi vaikka masentua, kertoo psykoterapeutti Jouni Linnankoski miehille eroapua tarjoavasta yhdistyksestä Miessakit ry:stä.
Hän toteaa, että erosta toipumisen kannalta on isokin merkitys, millainen erotilanne on ollut.
– Jos pariskunta kovasti riitelee ja vielä sanoilla tai teoilla haavoittaa toisiaan, niin kyllähän se jättää haavoja sieluun.
Vaihtoehtoinen tapa olisi pystyä jotenkin käsittelemään, miksi näin kävi, hyväksymään ja eroamaan jonkinlaisessa sovinnossa.
– Aina se ei ole mahdollista ja monesti on niin, että toisesta ei edes pääse eroon, jos ei näytä vihaansa.
– Se on vähän kaksipiippuinen asia: toiset sanovat, että ystävinä ei voi erota ja toiset ajattelevat, että juuri ystävinä pitää erota. Ystävä ei ehkä ole oikea termi, mutta erota asiallisesti tai dramaattisesti, siinä on se ero.
Suhteen pituuskaan ei ole määrittelevä tekijä sille, kuinka vaikea ero on.
– Joskus voi olla lyhytkin suhde niin vahva emotionaalisesti, että eroaminen voi olla yhtä tuskaa.
Linnankosken mukaan erosta seurannut tuska ei kestä niin pitkään lyhyemmän suhteen jälkeen, kun vertaa esimerkiksi 20 vuoden avioliittoon, joka on johtanut eroon.
– On ehtinyt muodostua vahvoja siteitä ja kertyä paljon muistoja. Yhteinen historia on niin pitkä, että siitä kaikesta irti päästäminen vaatii monesti vuosia ennen kuin siitä toipuu.
Psykoterapeutin mukaan parhaiten pääsee takaisin elämään kiinni suremalla, vihaamalla ja tuntemalla kaikkia tunteita, mitä ero herättää.
– Kriisi kuljettaa ihmistä vaihe vaiheelta eteenpäin, ja lopulta siellä näkyy valoa tunnelin päässä.
Eron kokeminen ja siitä selviäminen ennen kaikkea yksilöllistä
– On varmasti naisia, jotka kokevat eron todella rankkana, eivätkä meinaa selvitä. Ja on miehiä, jotka kokevat sen helppona ja selviävät siitä aika helpostikin, Linnankoski selittää.
Miesten ja naisten välinen tilastollinen eroavaisuus on kuitenkin se, että Suomessa noin 80 prosenttia avioeroista tapahtuu naisten aloitteesta.
– Tämä tarkoittaa, että mies on se, joka tulee jätetyksi ja usein myös aika yllättäen. Silloin asetelma muuttuu sellaiseksi, että jätetty osapuoli ei ole valmistautunut siihen ja se aiheuttaa syvän kriisin.
Osapuoli, joka päättää erota on usein sitä jo pitkään kypsytellyt, eikä ole akuutissa kriisissä.
– Tässä kohtaa se on miehille vaikeampi juttu.
Linnankoski toteaa, että naisilla näyttäisi olevan keskimäärin hieman paremmat välineet ja keinot työstää omia tunteitaan kuin miehillä.
– Ero ei lähtökohtaisesti ole naisille helpompi, mutta kun he osaavat ehkä paremmin puhua tunteistaan ja ilmaista niitä, niin totta kai se auttaa heitä.
Mitä erosta voi oppia? Katso video:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.