Jos Golfvirta pysähtyy, on Suomi asiantuntijan mukaan vaaravyöhykkeellä: "Olen enemmän huolestunut, kun luin sen paperin"

4:24img
Katso videolta, miten vaikutukset näkyisivät Suomessa.
Julkaistu 07.08.2021 18:16
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Geofysiikan professorin mukaan Golfvirran pysähtyminen vaikuttaa suuresti myös Suomen ilmastoon. Hänen mukaansa tilanne voidaan kuitenkin vielä pelastaa.

Uusi tutkimustieto maalaa uhkaavaa kuvaa Länsi- ja Pohjois-Eurooppaa lämmittävän golfvirran kohtalosta.

Lue lisää: Tutkimus: Pohjois-Eurooppaa lämmittävä golfvirta heikkenee huolestuttavasti – romahtamisella olisi rajut seuraukset ympäri maailmaa

Ilmastotutkijat varoittavat, että virta voi heikentyä rajusti ja jopa täysin pysähtyä. Tämä voi tapahtua jopa seuraavien vuosikymmenien aikana.

Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskuksen geofysiikan professori Petteri Uotila luki tutkimuksen ja huolestui todenteolla.

– Se on mielenkiintoinen paperi. Tieteilijänä luin sen mielenkiinnolla. Sanoma, mikä sieltä tulee, on huolestuttava. Kyllä mä voisin sanoa, että olen enemmän huolestunut, kun luin sen paperin, Uotila kertoo.

Uotila kuitenkin muistuttaa, että Golfvirran merellinen virtausjärjestelmä on monimutkainen ja siihen liittyä monia erilaisia osia. Asian suhteen on helppo mennä yksinkertaistuksiin.

– Helppo tuoda esiin hieman kärjistettyjä tuloksia. Esimerkiksi mahdollisesti ei ole tuotu esiin sitä, että golfvirta voisikin olla tunnettua stabiilimpi järjestelmä, Uotila pohtii.

Suomi ei ole turvassa vaikutuksilta

Golfvirran heikkenemisen syy Uotilan mukaan selkeä: Etenevä ilmastonmuutos sekä sitä kautta Grönlannin jäätikön sulaminen tuo lisää vettä mereen. Sulanut jää estää Atlantin kiertoliikettä.

– Pohjois-Atlantilla, missä syvän veden muodostuminen tapahtuu, siellä lämpötilat tulisivat laskemaan. Riippuen siitä, miten paljon se heikkenee, sitä enemmän ne lämpötilat laskee. Suurimmillaan on puhuttu useiden asteiden viilenemisestä merialueilla.

Jos golfvirta heikkenee radikaalisti, ei Suomi ole Uotilan mukaan millään tavalla turvassa. Häneen mukaansa Suomessa joudutaankin totuttautumaan mahdollisesti aivan uudenlaisiin, kylmempiin olosuhteisiin ja mahdollisesti myös sään ääri-ilmiöihin.

– Maa-alueet, mitkä ovat lähimpänä, eli Norja, Brittein saaret, Espanja, Portugali, siellä se lämpötilaefekti on selvin. Suomihan ei ole kovin kaukana Norjasta, joten Suomessa voidaan tällaista viilenemistä myös havaita.

Mutta miksi Golfvirran heikkeneminen tapahtuu ja, miten asia voidaan vielä pelastaa? Entä mitä konkreettisia vaikutuksia sillä olisi Suomessa? Katso Petteri Uotilan kattava haastattelu tärkeästä aiheesta yläpuolelta löytyvältä videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet