Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai vakuutti, ettei yhtiö puutu manuaalisesti hakutuloksiin.
Video: Kongressin oikeudellinen komitea hiillosti Googlen toimitusjohtajaa hakutulosten logiikasta.
Jos Googlen kuvahakuun laittaa hakusanan "idiot", idiootti, saa tulokseksi todennäköisesti melko monta Donald Trumpin kuvaa.
Voit kokeilla sitä itse, vaikkapa painamalla tästä.
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai vastasi tiistaina Yhdysvaltain kongressin oikeudellisen komitean kysymyksiin hakutulosten algoritmeista ja käyttäjien tietoturvasta.
"Miksi näin tapahtui?"
Demokraattien kongressiedustaja Zoe Lofgren otti kuulemisessa puhelimensa esiin ja kertoi, että kuvahaussa hakusanalla idiootti tulee presidentti Donald Trumpin kuva.
– Tein sen (haun) juuri. Miksi näin tapahtui? Mitä hakutoiminto katsoo, että näin käy?
Lue myös: Trump raivostui Googlelle – syynä omaan nimeen liittyvät hakutulokset: "Tämä on todella vakava tilanne"
Pichai vastasi käymällä läpi hakukoneen metodeja hakutulosten järjestyksen arvottamiselle.
Kun käyttäjä kirjoittaa hakusanan, alkaa Googlen hakukone etsiä sanaa miljardeilta sivuilta ja yhdistelee satoja eri ominaisuuksia määrittääkseen tuloksen merkittävyyden.
– Niitä ovat esimerkiksi relevanssi, tuoreus, suosittuus, miten muut käyttäjät ovat reagoineet siihen, Pichai listasi.
– Eli se ei ole pieni mies verhon takana joka määrittää, mitä käyttäjille näytetään? Lofgren kysyi perään.
– Viime vuonna tehtiin yli kolme biljoonaa hakua, joten emme puutu manuaalisesti yhteenkään hakutulokseen, Pichai vastasi.
Pichai vakuutti algoritmien puolueettomuutta
Donald Trump on itsekin twiitannut useasti siitä, että Googlen hakutuloksissa hänen nimellään tulee useammin liberaalimpaa siipeä edustavia sivustoja kuin konservatiivisten.
Republikaanien kongressiedustaja Steve Chabot esitti saman kysymyksen Pichaille.
– Tiedän Googlen asenteen, "algoritmi sen teki", mutta minä en oikein usko sitä. Millä oikein selitätte selvän vinouman konservatiivista maailmankuvaa vastaan? Onko se algoritmi vai tapahtuuko jotain muutakin? Chabot kysyi.
Google on joutunut vastaamaan samaan kritiikkiin aiemminkin. Pichau toisti viestiä siitä, että Googlen algoritmit pyrkivät tasapuolisuuteen, mutta eivät voi mitään internetin käyttäjien painotuksille.
– Edustaja, ymmärrän että on turhauttavaa nähdä negatiivisia uutisia. On aikoja, jolloin hakutulokset saattavat olla sivu sivulta negatiivisia uutisia, mutta käytämme vankkaa metodologiaa selvittääksemme, mistä (internetissä) puhutaan tiettyinä aikoina ja koetamme tehdä sen niin objektiivisesti kuin on mahdollista. Voin vakuuttaa, että se tapahtuu ilman poliittista ideologiaa. Algoritmimme eivät tunne poliittista keskitietä.
Ei suoraa vastausta
Googlen ja myös sosiaalisen median jättien kuten Facebookin ja Twitterin keräämät seurantatiedot ovat puhuttaneet jo pitkään.
Pichailta kysyttiin suoraan, että tietääkö Google juuri nyt edustajan sijainnin, mihin Pichailta ei saatu suoraa vastausta.
– Ei automaattisesti, hän vastasi.
Pichai oli ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain kongressin kuultavana tässä laajuudessa.
Aiemmin tänä vuonna kongressi tiedusteli tietoturvasta Facebookin perustajalta Mark Zuckerbergiltä.