Ymmärrätkö oikeasti, mitä toinen sinulle sanoo? Kuuntelun jalosta taidosta keskusteltiin Huomenta Suomessa.
Kuuntelu voi olla yllättävän haastavaa. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa, kun vieraana olivat vieraileva tutkija Tuula-Riitta Välikoski ja puheviestinnän yliopistonlehtori Sanna Ala-Kortesmaa Tampereen yliopistosta.
Millainen on hyvä kuuntelija? Entä voiko kuuntelemalla manipuloida toista? Näitäkin asioita käsitellään yllä olevassa haastattelussa.
Lue myös: Kivakin työ voi uuvuttaa – jaksamisongelmat eivät läheskään aina johdu tekijästä itsestään
Ala-Kortesmaa kertoo, että nykyisin kuuntelemista hankaloittaa moni asia. Nykykulttuuri vaatii nopea reagointia ja jatkuvia keskeytyksiä tulee kuuntelemiseen.
Hän lisää, että kuuntelemisessa on sisäsyntyisiä haasteita, jotka kumpuavat kuuntelijasta itsestään. Vireystila voi vaihdella tai jokin tunnetila voi vaikuttaa kuuntelemiseen.
– Voi olla nälkä, kiire, voi olla heikentynyt keskittymiskyky, hän havainnollistaa.
Ulkopuolelta tulevia haasteita voivat olla esimerkiksi melu.
Lue myös: Lääkäri kertoo, missä vaiheessa väsymyksestä pitää huolestua
Hyvällä kuuntelijalla on tilannetajua
Taitava kuuntelija tunnistaa kuuntelemistavoitteensa. Hän tietää, miksi on tilanteessa ja mitä se vaatii.
– Tilannetaju on tärkeä osa osaavaa kuuntelemista, Ala-Kortesmaa sanoo.
Kuuntelemista voi harjoitella, se on taito muiden joukossa. Tätä voi treenata esimerkiksi pyrkimällä olemaan tietoinen siitä, että on läsnä kuuntelutilanteessa. Testaa, oletko varmasti ymmärtänyt, mitä toinen haluaa sanoa.
– Jos huomaa, että ei, esimerkiksi tarkentavilla kysymyksillä tai erilaisilla pienillä yhteenvedoilla omin sanoin varmistaa omaa ymmärtämistä. Samalla osoittaa myös kuuntelemisen.
Tästä tiedät, että toinen todella kuuntelee sinua
Jos mietityttää, kuunteleeko keskustelukumppani oikeasti, voi Välikosken mukaan tehdä päätelmiä kiinnittämällä huomiota siihen, miltä tämä näyttää, kun puhut hänelle. Näprääkö hän samalla esimerkiksi puhelintaan tai muuta älylaitetta?
Lisäksi vaaditaan sitä, että syntyy keskustelua.
– Sieltä se data vasta tulee, että oletko yhtään ollut juonessa tämän kanssa, hän sanoo.