Epäselvyydet palkkauksessa ja työnantajan kanssa syntyneet konfliktitilanteet ovat yleisimmät syyt, joiden vuoksi Rikosuhripäivystyksen kausityöntekijöiden neuvontapalveluun on oltu yhteydessä.
Ihmiskaupan uhrien auttamistyötä koordinoivan erityisasiantuntijan Pia Marttilan mukaan työntekijöille on esimerkiksi sanottu, että jos he lähtevät pois työpaikasta, heidät poistetaan maasta ja he saavat maahantulokiellon Schengen-alueelle.
Myös huonoista majoitusolosuhteista on tullut yhteydenottoja.
Kausityöntekijälle työpaikan vaihtaminen on nykyisin Marttilan mukaan lakimuutoksen vuoksi aiempaa helpompaa.
– Se on koettu työntekijöiden puolelta tosi hyväksi, sanoo Marttila.
Kysymyksiä on tullut myös koronaviruksesta.
Työntekijöiltä on tullut yhteydenottoja, että työnteko on aloitettu saman tien maahan saapumisen jälkeen, vaikka työntekijän tulisi olla omaehtoisessa karanteenissa. Suomeen saapuvaa koskeva karanteeni on omaehtoinen, mikä erottaa sen tartuntatautiviranomaisen määräämästä karanteenista.
Koronalle altistuneet ja tartuntatautiviranomaisen määräämään karanteeniin joutuminen on herättänyt kysymyksiä.
Marttilan mukaan Suomeen rekisteröitynyt työntekijä voi hakea tartuntapäivärahaa, mikäli virallinen karanteeni aiheuttaa tulonmenetyksiä.
Pääosa puheluista on tullut venäjän kielellä
Rikosuhripäivystys avasi neuvontapalvelun kausityöntekijöille kesäkuun puolessa välissä. Tänä vuonna aloitettu palvelu on tarkoitettu erityisesti ulkomaalaisille työntekijöille, jotka epäilevät tulleensa hyväksikäytetyiksi.
Puheluihin vastataan venäjän, englannin, suomen ja ruotsin kielellä. Tarvittaessa apua saa tulkin avulla myös muilla kielillä ja viestisovelluksissa viestejä voi kirjoittaa millä kielellä tahansa.
Marttilan mukaan puheluita on tullut tähän mennessä noin parikymmentä pääasiassa venäjäksi.
Neuvoja annetaan esimerkiksi lainmukaisista työehdoista kuten työajoista ja palkkauksesta, asumis- ja hygieniaolosuhteista sekä oikeusturvasta.