Elokuussa alkavan uuden perhevapaauudistuksen on tarkoitus tasata molempien vanhempien hoitovapaapäiviä ja antaa myös isille mahdollisuus jäädä pidemmäksi aikaa kotiin lapsen kanssa. Siis teoriassa, mutta yhteiskunta ei ole siihen vielä valmis, arvioivat asiantuntijat Porin SuomiAreenassa.
– Perhevapaat on mahdollista jakaa yhtä epätasa-arvoisesti kuin tänäkin päivänä. Mutta se on jatkossa valinta, joka pitää aktiivisesti tehdä, sanoi pienen lapsen isä, kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.), joka toimii Tasa-arvoasian neuvottelukunnan miesjaoston puheenjohtajana.
Lue lisää: Perhevapaajärjestelmä uudistuu – nämä 5 kohtaa muuttuvat
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo, että muissa maissa, joissa uudistus on tehty, neljännes isistä ei jää perhevapaalle, vaikka siihen kuinka motivoitaisiin. Yksi merkittävä tekijä on työnantaja, joka ei tätä muutosta ymmärrä. Pekkarinen nosti omasta elämästään esimerkin.
– Poikani työskentelee päiväkodissa, ja jopa siellä isyysloman järjestäminen hänelle on todella hankalaa. Jos ei edes naisvaltaisilla aloilla kyetä kannustamaan miesten kotiinjäämiseen, mitä se on teollisuusaloilla tai muilla miesvaltaisilla aloilla.
Pekkarinen kertoikin pääsevänsä hoitamaan syksyn kokouksia etänä samalla puolivuotiasta pojantytärtään hoitaen.
Lue myös: Hallitus hakee perhevapaauudistuksella tasa-arvoa ja joustoa perheiden arkeen – "Nyt siirrytään tämän vuosituhannen malliin"
"Kaikkihan me olemme korvaamattomia töissä"
Miessakit ry:n hallinto- ja viestintäpäällikkö Antti Alén kertoi tilaisuudessa barometristä, jonka mukaan työnantajat kertovat olevansa hyvin myönteisiä isien perhevapaille.
– Ja sitten isät ihmettelevät, että kun ei täältä oikein voi jäädä perhevapaalle.
Työpaikoilla pitäisi keskustelijoiden mukaan tiedottamisen lisäksi myös kannustaa mahdollisuudesta jäädä hoitamaan lasta kotiin.
– Siihen jää sellainen inhimillinen gäpi (ero), uskaltaako mennä kysymään, koska "kaikkihan me olemme korvaamattomia töissä", Alén kuvailee isien asenneilmapiiriä.
Lue myös: Äitejä ja isiä ei pian erotella laissa vanhalla tavalla, mutta iso osa työpaikoista maksaa perhevapaalta kuin ennen
Mäkysen mukaan myös neuvoloissa täytyisi tunnistaa ajan hengen muutos ja antaa isille mahdollisuus.
– Hoitaja olettaa, ettei miehellä ole roolia ja äiti hoitaa.
Pekkarinen on huolissaan, ymmärretäänkö uudistuksen käänteistä kaikissa perheissä, etenkin niissä, joissa ei puhuta suomea.
– Odotan, koska alkaa suuri vanhempainvapaan tiedotuskampanja. Nyt on heinäkuu, sitten on elokuu ja sen pitäisi alkaa, lapsiasiavaltuutettu piikittelee päättäjien suuntaan.
Lue myös: Äidit käyttävät 90 prosenttia vanhempainvapaista – miten isät saataisiin jäämään useammin kotiin? MLL korostaa parempia korvauksia ja isien omia kiintiöitä
Isien vapaat käyttöön vanhempien lasten kanssa?
Alén on yksi monista miehistä, jotka ovat lasten elämässä mukana urheilun kautta. Hän toimii oman työnsä ohella nuorten jääkiekkovalmentajana ja kiekkokoulun ohjaajana.
10-11-vuotiaisiin asti tehtävä on kuitenkin ennen kaikkea nuorten kasvattamista ennen varsinaiseen kilpavaiheeseen siirtymistä.
– Me olemme tärkeitä setiä nuorille miehille.
Osin omasta kokemuksestaan sekä esimerkistä länsinaapurissa Alén ehdottaa, mikseivät isät voisi käyttää vanhempainvapaata myöhemmin. Nyt päivät on käytettävä ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta.
– Ruotsin tapaan voitaisiin venyttää 8 vuoteen tai 10 ja 12 vuoteen. Isät käyttäisivät päivä nykyistä herkeämmin ja saataisiin tilastot näyttämään miesten kannalta paremmalta.
Mutta Alén nostaa jälleen esiin, ettei vanhempainvapaan pilkkominen pienemmiksi palasiksi onnistu nytkään, jos yhteiskunta ja byrokratia eivät ole siihen valmiita.
– Kaveri aikoi pitää kaksi kuukautta, mutta ei voinut, koska lapsi olisi menettänyt päivähoitopaikan.
Katso koko keskustelu miesten roolista lasten elämässä tästä:
46:33