Jos rokottajia haalitaan opiskelijoista ja Puolustusvoimista, vaarantuuko potilasturvallisuus? Näin rokottaminen hammaslääkärissä on sujunut Mikkelissä

4:42img
Katso video: Rokotetalkoita halutaan laajentaa, mutta kuinka rokottaminen sujuu hammaslääkäriltä tai varusmieheltä?
Julkaistu 16.12.2021 19:46
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Koronarokotusten antamista halutaan nopeuttaa. Esimerkiksi Mikkelissä rokottautua voi nyt hammaslääkärikäynnin yhteydessä. Nyt mietitään myös Puolustusvoimien mukaantuloa. Miten käy potilasturvallisuuden?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vastaava johtajaylilääkäri Jari Petäjän mukaan rokotustahdin kiihdyttäminen olisi hyvä asia. 

Omikronmuunnos aiheuttaa huolta Suomessa, vaikka tapauksia on todettu vasta 34. Määrän odotetaan nousevan, kenties räjähdysmäisesti, ihan lähiviikkoina.

Tämä on yksi syy, miksi rokotusnopeutta halutaan kiristää.

Lue lisää: Omikronvariantista on saatu uusia tietoja: Tällaisen taudin se aiheuttaa ja näin rokotteet siihen tehoavat

Rokotustahdin nopeuttaminen saa kannatusta myös sairaanhoitopiireiltä, sillä se vaikuttaa terveydenhuollon kantokykyyn. Rokottamaton joutuu todennäköisemmin sairaalahoitoon kuin rokotettu.

– Sairaanhoitopiirien ja Husin piirissä pidämme sitä hyvin tervetulleena avauksena, että nimenomaan näistä vaihtoehtoisista resursseja kuluttavista toimista, niin rokottamisen kiihdyttäminen on se toimi, jolla voidaan vaikuttaa tähän sairaanhoidon kysyntään kaikkein tehokkaimmin.

Puolustusvoimista tuskin ratkaisevaa apua

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ehdotti aiemmin, että rokotusten antamisessa apua voitaisiin hakea terveysalan opiskelijoista ja Puolustusvoimilta.

Jari Petäjä ei kuitenkaan usko, että Puolustusvoimat olisi tässä keskeinen ratkaisu.

– Meillähän on aina olemassa tämä virka-avun pyytämisen mahdollisuus. Sitä epäilen, että onko Puolustusvoimilla, vaikka haluttaisiinkin kaksisuuntaisesti tällaista virka-apua saada ja antaa, niin kuinka suuria määriä sitten tähän rokotus ponnistukseen soveltuvaa henkilöstöä olisi sieltä saatavissa.

Lue myös: Krista Kiuru MTV:lle: Omikron-hyökyaalto lähestyy – rokotustalkoisiin halutaan työterveys, opiskelijat, eläkeläiset ja Puolustusvoimat

Puolustusvoimat halutaan mukaan rokotustalkoisiin, mutta onnistuuko se käytännössä? Näin pääesikunnasta vastataan

Eläkkeellä oleva terveydenhuoltohekilöstö avain asemassa

Petäjä sen sijaan uskoo, että suurempia ryhmiä rokotustalkoisiin voisi löytyä muualta, myös potilasturvallisuuden vuoksi.

– On ilmiselvää, että joka rokotteita toiseen ihmiseen pistää, niin hänen täytyy aika merkittävä määrä tieota rokottamisesta omata sen kädentaidon lisäksi. Osaamisen varmistaminen on tässä iso asia.

Tämän vuoksi Petäjä nostaa esiin muita vaihtoehtoja.

– Esimerkiksi eläkkeellä olevat lääkärit olisivat aivan mainioita rokottajia. Samoin eläkkeellä olevat sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat.

Näitä ryhmiä onkin rekrytoitu jo pitkin matkaa ja varsinkin eläköityneitä sairaanhoitajia on ollut rokotuspisteillä rokottamassa. Näiden ryhmien osallistamista voisi kuitenkin vielä tehostaa.

Rokotusympäristö merkittävä

Jos rokottajakapasiteetin kasvattamisen myötä mukana on myös henkilöitä, jotka eivät omaa esimerkiksi vahvaa hoitajataustaa, korostuu rokotusympäristö.

– Varmasti se, että kenen valvonnassa ja kuinka tiiviissä valvonnassa ja tuettuna, niin henkilö, joka nopeasti koulutettuna antaisi rokotteita, niin tämä on oleellista, Petäjä muistuttaa.

Helpotusta rokotuksiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissa haetaan myös työterveyshuollosta. Parhaillaan valmistellaan sopimuspohjaa, jolla yhteistyö olisi mahdollista.

Mikkelissä hyviä kokemuksia rokottamisesta suun terveydenhuollossa

Tästä viikosta lähtien hammaslääkärin tai suuhygienistin käynnin yhteydessä on ollut mahdollisuus saada koronarokote.

Essoten pandemiapäällikön Hans Gärdströmin mukaan rokotukset Mikkelissä ovat lähteneet hyvin käyntiin.

– Erittäin hyvin lähtenyt käyntiin. Olen todella tyytyväinen, että he (hammaslääkärit) ottivat haasteen vastaan, kun kävimme lävitse, miten saisimme vielä lisää rokottavia käsiä.

Alkuviikon aikana päivässä on rokotettu noin 20-30 ihmistä. Tavoite on nostaa määriä huomattavasti. 

– Minun toiveeni olisi, että päästäisiin 100-150 rokotukseen päivässä. Täytyy ottaa huomioon, että normaali työ ei häiriinny millään tavalla.

Lue myös: Mikkeli otti kaikki keinot käyttöön koronarokotustahdin kiihdyttämiseksi – piikin saa jopa hammaslääkäristä

Lue myös: HUS:in Asko Järvinen tulevasta joulusta: Rokotetut turvallisin mielin, kotitesteistä turvallisuuden tunnetta

Kuntalaiset ottaneet hyvin vastaan

Pandemiapäällikön mukaan kuntalaiset ovat olleet todella tyytyväisiä järjestelyyn.

– Kuntalaisten mielestä tämähän on aivan loistavaa, että suun terveydenhuollon käynnillä saa myöskin koronarokotteen. Ovat olleet suuresti kiitollisia.

Myös henkilökunta on ottanut uuden työnkuvan hyvin vastaan. Toki esimerkiksi ajankäyttö on saattanut huolestuttaa joitain työntekijöitä.

Koulutusta ja tukea on työntekijöiden myös mahdollista saada sitä halutessaan.

Käyttöön myös muualle Suomeen?

Gärdström uskoo, että muuallakin Suomessa innostuttaisiin rokotteiden antamiseen suun terveydenhuollossa, koska heidän kokemuksensa kokeilusta ovat niin positiivisia.

– Ei unohdeta tätä yhtä ammattiryhmää, joka pystyy olemaan mukana. Näen, että nämä ovat yhteiset talkoot.

Pandemiapäällikkö tiedostaa, että kaikki eivät välttämättä ole tästä niin innoissaan ja johdossakin saatetaan ajatella, että ”tuleeko meille joku tällainen”. Hän kuitenkin muistuttaa, että nimenomaan tällä ammattiryhmällä on myös vaara saada tartunta, koska ovat lähellä potilaan suuta.

– On kaikkien etu, että heillä kävisi koronan suhteen terveitä ihmisiä ja rokoteasiat olisivat kunnossa.

Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus