EU- ja Schengen-maiden ulkopuolisilta matkustajilta aiotaan edellyttää rajalla pakollista, korkeintaan 48 tuntia vanhaa koronatestitulosta, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Kymmenen uutisille.
Kiurun mukaan pakollinen terveystarkastus eli käytännössä koronatesti aiotaan ulottaa koskemaan myös Tanskasta, Britanniasta ja Norjasta saapuvia. Näissä maissa omikron on levinnyt erityisen kovaa vauhtia.
Päätös tästä asiasta voidaan saada jo tämän illan tai yön aikana, kun hallituspuolueissa päästään yksimielisyyteen uusien toimien siirtymäajasta.
– Omikron leviää ympäri maailmaa ja hyökyaalto lähestyy. Meidän täytyy suojata tämän vuoksi rajaa, Kiuru sanoo.
– EU-maissa omikron tulee todennäköisesti olemaan valtavirus. Meidän täytyy hidastaa viruksen maahantuloa, Kiuru kertoi Kymmenen uutisille.
Lue myös: Tanskan koronatilanne on Pohjoismaiden heikoin, vaikka rokotuskattavuus on korkein – THL:n Salminen kertoo, mistä erot maiden välillä johtuvat
Lisäksi Kiurun mukaan STM ja THL aikovat suosittaa, että jokainen maahantulija, myös suomalaiset, tekisi koronan kotitestin kotiinpaluun jälkeen. Ohjeistus asiasta on tarkoitus antaa tällä viikolla.
Lapissa varaudutaan Kiurun mukaan turistien testaamiseen.
Rokotuksiin vauhtia
Krista Kiurun mukaan työterveyshuolto aiotaan ottaa mukaan rokotuksiin, jotta kolmansien rokoteannosten antaminen työikäiselle väestölle saadaan riittävään vauhtiin.
– Rokotemasiina täytyy saada toimimaan. Olen koko syksyn kiinnittänyt huomiota annosvälin lyhentämiseen sekä siihen, että kolmannen annoksen osalta toimeenpano on ollut varsin hidasta. Meillä ei ole enää mitään selityksiä vitkasteluun.
– Pyrimme siihen, että torstaina-perjantaina pystyisimme tekemään päätöksiä. Tämä vaatii asetusmuutoksen, jota olemme viemässä kiireellä hallituskumppaneille.
Ministeri sanoo, että myös sote-alalta eläköityneitä tarvitaan auttamaan rokotuksissa.
– Meillä on tosi paljon porukkaa, jotka varmasti tulisivat, jos kysyisimme. Nyt meillä on kansalliset talkoot siitä, miten nopeasti saamme kolmannet rokotukset liikkeelle.
Ministeri nostaa esiin myös opiskelijat (sote-alan), joita tarvitaan rokotustahdin ylläpitoon joulupyhien aikana. Selvityksessä on myös, voisiko lähihoitajia käyttää rokottajina antamalla lisäkoulutusta.
Niin ikään Puolustusvoimilta on kysytty apua rokottamisiin ja jäljitystyöhön. Ministerin mukaan apua koronatalkoisiin voitaisiin saada myös sote-alan järjestöiltä, joilla on monipuolista osaamista.
Katso myös uutisvideomme: Kolmannet koronarokotukset etenevät liian hitaasti - yli 80 vuotiaistakin vasta joka toinen on saanut rokotteen.
1:49