Tältä sydänkohtaus tuntuu – lääkäri kertoo

sydän
Sydänkohtaus tuntuu usein rintalastan alueella niin, että kädet menevät kuin automaattisesti rinnalle. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 25.04.2016 06:14
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Sydänkohtaus voi tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta, ilmoitella itsestään vuosia ennen tai mennä ohi huomaamatta. Lääkäri kertoo, millaiset oireet kannattaa ottaa vakavasti.

Tunnetuin ja kenties tyypillisin sydäninfarktin oire on rintakipu.

– Parempi termi tosin olisi ehkä rintatuntemus, koska kaikki eivät miellä oiretta kipuna, vaan heistä rinnassa vain tuntuu jotenkin omituiselta. Yleensä kipu tai tuntemus on laaja-alaisena rintalastan alueella ja säteilee sieltä vasempaan käteen, molempiin käsiin tai kaulaan. Voi myös tulla hengenahdistusta, hikoilua ja huimauksen tunnetta, kardiologi Valtteri Kosunen kertoo.

Jotkut aistivat sydänkohtauksen närästyksenä, ylävatsakipuna tai kuvotuksena. Naisilla ja diabeetikoilla epätyypillisiä oireita on enemmän.

– Mitä iäkkäämpi ja monisairaampi ihminen on, sitä useammin infarkti tuntuu vain epämääräisenä yleistilan laskuna.

Joskus infarkti ei tunnu lainkaan.

– Voi olla, että ihmiseltä otetaan sydänfilmi jostakin ihan muusta syystä ja siinä nähdään viitteitä sairastetusta sydäninfarktista, joka lisätutkimuksissa varmentuu. Tutkittava on siis aiemmin sairastanut sydäninfarktin tietämättä siitä mitään tai luullen ohimenneitä oireita joksikin muuksi.

– Toisaalta ensioire voi olla myös äkkikuolema. Infarkti tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta ilman mitään edeltäviä oireita.

Yleensä sydänperäinen kipu kuitenkin ilmenee rasituksessa. Oireita voi olla jopa vuosia ennen varsinaista infarktia.

– Esimerkiksi stabiilissa sepelvaltimotaudissa voi tulla sydänperäistä kipua aina, kun sydämen syke ja hapenkulutus nousevat tietylle tasolle. Eli vaikka joka kerta, kun kävelee mäkeä ylös, rintaa puristaa. Mutta kun pysähtyy ja sydämen hapentarve vähenee, se menee ohi.

”Hälytyskellojen tulisi soida, jos ennestään historiaa”

Sitäkin on tutkittu, miltä sydänkohtaus näyttää sivustakatsojan silmin.

– On tavallista, että infarktin kokeva henkilö laittaa kätensä rinnalle. Toiset saattavat myös katsoa, että onpas hän kalpea, hikoileva ja pahoinvoiva – näyttää jotenkin huonolta. Sydänkohtausta ei pysty sivusta katsomalla diagnosoimaan, mutta jos epäilys herää, asialle on tietysti hyvä tehdä jotain.

Kosunen painottaa, että sydänkohtauksen oireita ”skannatessa” täytyy pitää mielessä kokonaisuus.

– On äärimmäisen epätodennäköistä, että parikymppisen perusterveen maratoneja juoksevan naisen kivut olisivat sepelvaltimotaudista tai sydänkohtauksesta johtuvia, vaikka ne tuntuisivat minkälaisilta. Mutta jos rasituksessa ilmaantuvia tyypillisiä rintakipuja kokee 70-vuotias mies, joka tupakoi ja jolla on sokeritauti ja verenpaine ja kolesteroli koholla, niin on äärimmäisen todennäköistä, että hänellä on sepelvaltimotauti.

– Hälytyskellojen tulisi aina soida, jos ihmisellä on jo ennestään sepelvaltimosairaus tai historiaa sydänkohtauksesta ja oireet palaavat uudestaan ja saman tyyppisinä kuin vuosia sitten koetussa sydänkohtauksessa, Kosunen sanoo.

Opi ensiapua ja päivitä ensiapulaukku!

Studio55.fi-lähetyksessä opeteltiin ensiaputaitoja toukokuussa 2013.

25:00img

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys