Sydän voi todella murtua surusta – kardiologi kertoo, mistä tunnistaa vakavat oireet: "Edelleenkään jotkut suomalaiset miehet eivät lähde lääkäriin, vaikka tulisi tällaista kipua"

LK, Vesa Virtanen, lääkäri
Nopea, terävä rintakipu ei ole yleensä sydänperäistä kipua, rauhoittelee kardiologian erikoislääkäri, dosentti Vesa Virtanen Tampereen sydänsairaalasta.Lehtikuva
Julkaistu 25.07.2019 18:29

MTV UUTISET – STT

Kauniilla kesäilmalla suomalaiset puuhastelevat taas mökkiremonttien ja marjapensaiden kimpussa. Yhtäkkiä kesken askareiden tuntuu inhottava, äkäinen rintakipu. Pieni tauko helpottaa ja kipu on taas poissa.

Toistuvaan ja välillä ohimenevää rintakipuun pitää aina suhtautua vakavasti ja silloin on syytä varata aika lääkärille. Taustalla voi olla sepelvaltimotauti, jossa suoni tukkeutuu hitaasti mutta vaarallisesti. Se voi pahimmillaan johtaa sydäninfarktiin.

Sen sijaan nopea, terävä rintakipu ei ole yleensä sydänperäistä kipua, rauhoittelee kardiologian erikoislääkäri, dosentti Vesa Virtanen Tampereen sydänsairaalasta.

– Meillä kaikilla on varmasti joskus sellaisia kipuja. Se on sellaista kipua rintakehällä, jonka voi sormella näyttää. Jos kohdassa tuntuu vielä arkuutta, niin silloin on harvoin kyseessä sydänperäinen rintakipu.

Taustalla voi olla esimerkiksi huono asento. Millaisesta kivusta sitten täytyy huolestua?

– Kipukohtaa ei voi näyttää sormella. Jotkut tuntevat sen ahdistavana, ikään kuin painon tunteena tai voimakkaana närästyksenä. Kipu voi myös säteillä kaulalle ja käsivarsiin.

Mikäli kipu ei mene levolla ohi tai toistuu pienessäkin rasituksessa, on soitettava heti ambulanssi. Virtasen mukaan taustalla voilla sepelvaltimotauti, sydäninfarkti tai harvinaisessa tapauksessa aortan repeämä.

Jäärät suomalaismiehet piilottelevat oireita

Moni riskiryhmään kuuluva tietää omat taustansa ja osaa suhtautua oireisiin vakavasti. Altistavia tekijöitä ovat perinteisesti sukutausta, ylipaino, diabetes, tupakointi ja korkea verenpaine.

Jos taas suvussa tai elintavoissa ei ole tunnettua riskiä, oiretta ei välttämättä ymmärretä säikähtää. Jotkut salaavat oireet myös itseltään ja hakeutuvat hoitoon vasta liian myöhään.

– Edelleenkään jotkut suomalaiset miehet eivät lähde lääkäriin, vaikka tulisi tällaista kipua. Mennään sitten vasta, kun tilanne menee huonoksi.

Virtasen mukaan miessukupuoli on selkeä sydäninfarktille altistava tekijä. Edelleen yli puolet sepelvaltimotautiin sairastuneista on miehiä.

Sydänsuru voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin sydäninfarkti

Naisen sydän on omanlaisensa. Virtasen mukaan naisen sydäninfarkti voi oireilla kylmänä hikoiluna ja käsien särkynä, mutta oireet pistetään helposti esimerkiksi vaihdevuosien piikkiin.

Stressi on sydämen pahimpia vihollisia.

– Sydän on henkinen elin ja puhutaankin murtuneesta sydämestä. Tulee vaikka äkillinen pelästyminen tai kuulee ikävän uutisen jostakusta sukulaisesta. Se voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin sydäninfarkti ja johtaa sydämen vajaatoimintaan, Virtanen sanoo.

Murtunut sydän eli takotsubo kardiomyopatia on akuutti sydänkohtaus. Potilailla todetaan usein sydänlihaksen laaja-alainen lamaantuminen, mutta ei sepelvaltimotautia.

Oireyhtymän syntyä ei täysin tunneta.

"Ei tarvitse olla maratoonari"

Vesa Virtanen toteaa, että sydäninfarktin hoito Suomessa on hyvällä tasolla. Jo ambulanssissa voidaan ottaa sydänfilmi, joka lähetetään sydänsairaalaan. Näin potilas pääsee tarvittaessa heti toimenpidesaliin.

Akuutin sydäninfarktin taustalla on usein sepelvaltimon tukkeutuminen verihyytymällä, joka avataan pallolaajennuksella. Sepelvaltimoiden pallolaajennuksia tehtiin viime vuonna Tampereen sydänsairaalassa sydäninfarktin vuoksi noin 300 ja kaikkiaan yli 1 100.

Omaa sairastumisriskiä voi ehkäistä tutuin konstein: syömällä terveellisesti ja liikkumalla.

– Liikunta on hyvä esto. Ei tarkoita, että pitäisi olla maratoonari, vaan kaikenlainen säännöllinen hikiliikunta on hyvästä, Virtanen neuvoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys