Jos sinä kokkaat ruoan, kuka siivoaa jäljet? On olemassa kaksi tapaa toimia – vastauksesi voi paljastaa paljon suhteesi tilasta

Sinä ja kumppanisi olette kumpikin tulleet töistä. Jos sinä teet ruoan, kuka siivoaa jäljet herkkuaterian jälkeen? Vastaus voi paljastaa jotakin siitä, sovitteko yhteen!

Jos sinä kokkaat ruoan, kuka siivoaa jäljet? Vastaus voi paljastaa jotakin parisuhteestasi, Glenn Geher kirjoittaa Psychology Today -sivuston blogissaan.

Tekstissään psykologian professori Geher antaa esimerkin: kuvitteellinen Jack tulee uupuneena töistä kotiin pitkän päivän jälkeen. Kotona hänen vaimonsa Jane ottaa juuri ruokaa uunista. Perhe istuu syömään; tämän jälkeen Jane menee soittamaan siskolleen, ja lapsetkin katoavat jonnekin.

– Näin Jack jää yksin keittiöön, joka kaipaa puolen tunnin työrupeamaa, Geher kuvailee.

Seuraavaksi Geher kehottaa lukijaa kuvittelemaan kaksi tilannetta.

Kenen vuoro on siivota?

Skenaariossa A Jack näkee vaimonsa juttelevan iloisena siskolleen ja kokee lämmintä rakkauden tunnetta tätä kohtaan.

– Jack rakastaa Janea 18 vuoden liiton jälkeen, ja kun hänellä on tilaisuus auttaa tätä, se aidosti täyttää hänet lämpimillä tunteilla. Jack ei ajattele kahdesti. Hän ottaa takin ja solmion pois, käärii hihat ja alkaa siivota, Geher kuvailee.

Siivotessaan Jack muistaa kiittää ihanasta perheestään ja uskoo, että Jane toimisi samoin hänen vuokseen, jos hän itse olisi puhelimessa.

"Hän alkaa ajatella sitä, että Jane on vain osa-aikatyössä..."

Skenaariossa B Jack huutaa lapsia avukseen siivoamaan, mutta nämä eivät suostu saapumaan paikalle. Sitten Jack katsoo keittiötä, joka hänen mielestään on täydessä kaaoksessa.

– Jack alkaa ajatella sitä, että Jane on vain osa-aikatyössä, ja Jack itse ei pelkästään tuo kotiin leijonanosaa tuloista, vaan hänellä on myös pitkä työmatka ja intensiivinen työ, ja hän aikoo viedä vielä roskat tänä iltana. Ja aamulla hän lapioi pihatien lumesta. Jack on tehnyt perheen eteen enemmän kuin tarpeeksi tänään, Geher kuvailee.

Jack alkaa suuttua. Lopulta hän osoittaa mieltään ilmehtien puhelimessa olevalle vaimolleen. Tilanne päättyy riitaan.

Ajatteletko suhdetta yhteisöllisenä vai vaihtokauppana?

Geherin mukaan esimerkeistä voidaan erottaa kaksi tapaa lähestyä intiimejä suhteita. Toinen lähestymistapa perustuu yhteisölliseen ajatteluun, toinen vastavuoroiseen "vaihdantatalouteen".  Teoria suhdemalleista on kehitetty jo 1970-luvulla.

– Vastavuoroisuuteen perustuvassa suhteessa lasketaan ja pidetään kirjaa osana sopimusta. Minä kokkasin, joten sinun pitäisi siivota. Minä ajoin nurmikon, joten sinun pitäisi imuroida. Minä autoin Cindya läksyissä, joten sinun pitäisi auttaa Bobbya, Geher kuvailee.

– Skenaariossa B Jack on ehdottomasti jäänyt kiinni vaihdantaan perustuvaan lähestymistapaan, eikä se tunnu toimivan kovin hyvin.

Psykologian professori Geherin mukaan "vaihtotalous" toimiikin suhteessa parhaiten, jos kumpikin suhteen osapuoli käyttää sitä lähestymistapanaan.

"Puhtaasti yhteisöllisessä parisuhteessa ei pidetä kirjaa"

Skenaariossa A Jack sen sijaan ajattelee toimintaansa yhteisön kautta.

– Tässä lähestymistavassa kumppanin hyvinvointi on tärkein asia. Puhtaasti yhteisöllisessä parisuhteessa ei lasketa tai pidetä kirjaa siitä, kuka "hyötyy vähemmän tai enemmän", Geher kuvaa.

– Ihmiset, jotka lähestyvät suhdettaan yhteisöllisyyden kautta, eivät auta kumppaniaan perustuen laskelmiin siitä, kuka on tehnyt mitäkin, vaan sen sijaan he auttavat aidon empatian ja kumppanista huolehtimisen kautta.

Miksi riita syntyy?

Geherin mukaan tutkimuksissa on havaittu, että samaa parisuhdemallia noudattavat pariskunnat toimivat parhaiten yhteen. Jos kumppanukset eivät katso tilannetta samasta näkökulmasta, se voi johtaa ongelmiin. Glennin mukaan esimerkissä B Jane lähestyy suhdetta yhteisöllisyyden kautta.

– Hänellä voi aidosti olla vain vähän ymmärrystä siitä, miksi skenaario B:n Jack on niin vihainen. Jane ei ole keskittynyt siihen, kuka on tehnyt mitä. Hän ei laske. Hän vain halusi syödä kivan aterian perheensä kanssa ja sitten jutella siskolleen, Geher sanoo.

– Toisaalta skenaario B:n Jack ei ymmärrä lainkaan Janen lähestymistapaa. Muista, että Jack pitää kirjaa ja etsii tasapainoa päivät pitkät: joko olet miinuksella tai plussalla. Miten ihmeessä Jane ei näe, miten kovasti Jack tekee työtä? Miksei Jane näe, että hänen olisi pitänyt siivota illalla kaiken sen vuoksi, mitä Jack on tehnyt päivän aikana?

"Yhteisölliset parit" ovat tyytyväisempiä

Geherin mukaan parit, jotka ajattelevat suhdettaan yhteisöllisyyden kautta, ovat tutkimusten mukaan tyytyväisempiä ja kokevat enemmän rakkautta. Jos suhteen molemmat osapuolet käyttävät samaa lähestymistapaa, Glennin mukaan asiat kuitenkin sujuvat yleensä hyvin.

– Tämä on erityisesti totta, kun kumpikin ajattelee suhdetta aidosti yhteisöllisenä ja panee kumppaninsa hyvinvoinnin itsensä edelle. Ehkä juuri sitä rakkaus on.

Lue myös:

    Uusimmat