Jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan, mitä länsi voisi tehdä? Tällainen on äärimmäiseksi kuvailtu pakote, joka tekisi "markkinashokin"

Putin sanoi aiemmin tällä viikolla Venäjän olevan valmis "sotilaallis-teknisiin toimiin", jos länsimaat jatkavat "ilmiselvästi vihamielistä" suhtautumistaan Venäjään.

Venäjä on myös vaatinut Natolta ja Yhdysvalloilta turvatakuita siitä, ettei Natoon enää liity uusia jäsenmaita eikä entisen Neuvostoliiton alueelle perusteta sotilasliiton tukikohtia. 

Professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutista sanoo Uutisaamun haastattelussa, että Venäjä on koventanut panoksia vaatimuksissaan. 

– Kaiken tämän takana on tietysti se, että Venäjä haluaa määritellä itselleen etupiirin ja tehdä sen suvereenien pienten valtioiden päiden yli, tämä ei lännelle käy ja Putin sen hyvin tietää.

Viime aikoina poliittiset jännitteet Ukrainan ja Venäjän välillä ovat kasvaneet jälleen. Jos Venäjä ryhtyisi sotilaallisiin toimiin Ukrainassa, seurauksena saattaisi olla erilaisia pakotteita. 

Swift-shokki

Yhtenä mahdollisena pakotteena on väläytetty pankkien SWIFT-järjestelmän katkaisua, joka vaikuttaa rahansiirtoihin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n puheenjohtaja Petri Vuorio sanoo, että keino olisi äärimmäinen.

– Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että syntyisi melkoinen markkinashokki. Se vaikuttaisi eritoten rajat ylittäviin maksuihin, jolloin se vaikuttaisi myös ulkomaisiin yrityksiin. Venäjä on valmistautunut tämän tyyppisiin toimiin vuodesta 2014 lähtien ja rakentanut omaa maksujenvälitysjärjestelmää. Se saattaisi toimia ajan mittaan kotimaisten maksujen välityksessä, mutta ei niinkään ulkomaisessa. Paluu 70-80-luvun telex-maailmaan on kaukainen ajatus.

Tähän asti pakotteet ovat koskeneet yksittäisiä henkilöitä, rahoitusta ja energiateknologiaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Se on ollut tapa osoittaa Venäjälle EU:n ja lännen suunnalta, että miten Venäjä on toiminut viimeisen kymmenen vuoden aikana, etenkin vuoden 2014 jälkeen, on väärin. Mutta jos katsotaan reaktiota Venäjällä, vaikka ehkä talouspakotteilla on ollut vaikutusta siihen, mikä on Venäjän pitkän aikavälin mahdollisuus tuottaa energiaa kustannustehokkaasti, kyllä ne on niin heikkoja, että Venäjällä ne on nähty lännen kyvyttömyytenä vaikuttaa Venäjään, professori Tynkkynen listaa.

Millaisia vastapakotteita olisi odotettavissa tilanteessa, jossa rajut pakotteet otettaisiin käyttöön? Katso artikkelin videolta haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat