Joitain "futuristisia" laitteista meillä jo on – nämä kulttielokuvan vekottimet vielä puuttuvat

8.16241737
Tallaisella autolla Paluu tulevaisuuteen -elokuvassa ajeltiin.All Over Press
Julkaistu 22.10.2015 18:43
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Elokuvafanit eri puolilla maailmaa juhlistivat eilen kulttielokuvaa Paluu tulevaisuuteen II. 1980-luvun elokuvassa myös käytettiin erilaisia innovaatioita, joista osa on toteutunut.

Elokuvassa Emmett "Doc" Brown, Marty McFly ja tyttöystävänsä Jennifer Parker syöksyvät ajassa päivämäärään 21. lokakuuta 2015.

1980-luvun lopulla valmistuneen elokuvan ennustus nykypäivästä on sekä hupaisa että osin oikeaan osuva.

Lentäviä autoja ei vielä ole, eikä niitä näytä olevan käytössä vielä moneen monituiseen vuoteen. Faxien aika on toisaalta ohi. Sen sijaan 3D-efektit ovat jo tuttuja, samoin sormenjälkilukulaitteet ja video- ja skype-tyyppiset puhelut ja kommunikaatio. 

Leijulaudat kohta käyttöön?

Kalifornia on rullalautailun kehto, mutta elokuvan Kaliforniassa liikutaan sen päivitetymmällä versiolla, leijulaudalla.

Ilmassa etenevät laudat eivät ole utopiaa. Erilaisia versioita on kehitetty, ja sellainen saattaa olla joskus jokaihmisen liikkumisvälineenä.

2:13img

Esimerkiksi Lexuksella on malli joka leijuu, tosin siihen tarvitaan erityistä magneettikenttää. Ei siis vielä ihan Paluu tulevaisuuteen -kamaa.

Elokuvassa on robottiteknologiaa, ja se yleistyy meilläkin koko ajan monella alalla.

Virtuaaliteknologia on myös yhä enemmän keskuudessamme, ja me siinä. Elokuvassa Marty pitää tällaisia laseja, ja sellaisten kehittelyyn on sijoitettu. Google tosin ilmoitti tammikuussa luopuvansa oman virtuaalilasituotteensa myynnistä. 

Ihmisen aikasiirtymä utopiaa

Mutta se suurin innovaatio kaikista elokuvan koukuista ja vempaimista, ihmisen aikasiirtyminen, on yhä utopiaa.

Luonnotieteissä joku saattaa tätä tosissaan miettiäkin, tosin muiden töidensä ohella. Todellisuutta tutkivilla fyysikoilla riittää työkenttää hiukkastasollakin.

– Meitä yhä hämmentää ajatus, että yksi hiukkanen voi olla sekä täällä että toisaalla samaan aikaan. Tai että kaksi hiukkasta voivat olla erottamattomasti yhdessä, vaikka ne olisivat kuinka etäällä toisistaan, niin että kun toiselle tekee jotain, se vaikuttaa heti toiseen, pohtii kvanttifysiikko professori Jeremy O'Brien Bristolin yliopistosta Sky Newsin uutisissa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri