Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeudenkäynnissä saatiin viime viikolla vihdoin hieman valotusta toimituksellisesta prosessista ja päätöksenteosta 16. joulukuuta 2017 julkaistun jutun taustalla.
Syytteessä olevien toimittajien puolustuksen mukaan artikkeli siirrettiin 14. joulukuuta hyväksyttäväksi ja tarkastettavaksi toimituksen johdolle, joka päätti sen julkaisemisesta 15. joulukuuta.
Puolustuksen toinen asianajaja Kai Kotiranta ihmetteli, että näiden päivien tapahtumat eivät ole kiinnostaneet esitutkinnan tehnyttä keskusrikospoliisia (KRP).
– Me lähdemme siitä, että tässä on noudatettu ihan normaaleja Helsingin Sanomien toimituksellisia prosesseja, ja niitä prosesseja ei ole selvitetty lainkaan tässä esitutkinnassa, Kotiranta sanoi viime keskiviikkona pääkäsittelyn ensimmäisenä päivänä.
Lue myös: Rikosoikeuden professori kummastelee syyttäjän todistelua Viestikoekeskus-jutussa: "Ei se noin voi mennä"
Tutkinta kesti kolme vuotta
KRP:n tutkinta Helsingin Sanomien uutisoinnista kesti kolme vuotta. Esitutkintamateriaalin mukaan tänä aikana poliisi kuuli lehden toimituksesta todistajana kaikkiaan kolmea toimittajaa.
Heidän lisäkseen pöytäkirjassa listataan 14 journalistia, joilla poliisin mukaan on voinut olla liittymäpintaa julkaistun jutun kanssa, mutta jotka on kuitenkin jätetty kuulustelematta. Kuulematta jäi esimerkiksi editointiin osallistuneita toimittajia ja yhden syytteessä olevan toimittajan esimies.
Alkuperäisessä esitutkinnassa ei kuulusteltu myöskään toimituspäällikkönä työskennellyttä Erja Yläjärveä. Hänet kutsuttiin kuultavaksi tänä syksynä sen jälkeen kun puolustus nimesi hänet todistajaksi oikeudenkäyntiin. Hän kertoi, että HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi tiesi artikkelista viimeistään 14. joulukuuta lähtien.
Lue myös: Kaius Niemi MTV Uutisille: Ex-toimituspäällikkö Yläjärven lausunto osoittaa, että HS-kolmikon syytteet ovat perusteettomia
"Syyttäjä toimii sillä näytöllä, mitä on"
Jutun tutkinnanjohtaja KRP:n Ari Juottonen ei viime viikolla kommentoinut esitutkinnan laatua. Hän vetosi kesken olevaan oikeudenkäyntiin.
Syytteitä ajava apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe sanoo, ettei asiassa ole tällä hetkellä käynnissä lisätutkintatoimenpiteitä.
– Esitutkinta oli tällainen, että epäillyt omaksuivat liivijengitaktiikan, että kukaan ei puhu mistään mitään. Syyttäjä toimii sillä näytöllä, mitä on. En pidä mahdottomana sitä, että jotain muutakin selvitettävää olisi voinut olla, mutta näillä nyt mennään tällä hetkellä.
Lue myös: HS:n päätoimittajalle esitettiin poliisikuulustelussa 77 kysymystä – antoi lähes kaikkiin tämän saman vastauksen
Tietoa Niemen tietoisuudesta ei saatu
Oikeudenkäynti koskee HS:n julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua artikkelikokonaisuutta, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta. Syyttäjän mukaan ne sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa salassa pidettävää tietoa.
Syytettyinä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä ovat kaksi julkaistun artikkelin kirjoittajiksi merkittyä toimittajaa ja toisen esimiehenä työskennellyt toimittaja. Syyttäjä vaatii heille ehdollisia vankeusrangaistuksia. Kaikki kiistävät syytteet.
Esitutkinnassa KRP epäili rikoksesta myös HS:n toimituspäällikköä Esa Mäkistä sekä vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä. He eivät kuitenkaan saaneet syytettä. Syyttäjä katsoi viime vuoden lokakuussa tekemässään päätöksessä, ettei asiassa löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua. Mäkisen tietoisuus artikkelista jäi syyttäjän mukaan epäselväksi.
Rappe sanoi tänä syyskuussa Yläjärven kuulustelun tultua julkiseksi, ettei aio uuden tiedon takia arvioida uudelleen Niemen syyttämättäjättämistä.
Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.