Jouluvalojen kunto on syytä tarkastaa ennen käyttöönottoa – rikkinäisessä valosarjassa piilee katala riski

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että huonokuntoinen valosarja voi sytyttää kodissa tulipalon. Tarkista jouluvalojen kunto, ennen kuin ripustat ne kuuseen tai muualle kotiin koristeeksi.

Joulukuu on tunnelmavalojen aikaa. Tukes muistuttaa tiedotteessaan, että vanhoja valosarjoja käyttöön otettaessa niiden kunto tulisi tarkastaa silmämääräisesti riskien välttämiseksi. Huonokuntoinen valosarja voi pahimmassa tapauksessa sytyttää tulipalon.

Tarkista myös, etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. 

Muista: Valosarjat ja muuntajat säilyvät järjestyksessä ja kunnossa alkuperäisissä pakkauksissaan. Älä varastoi niitä kylmissä ja kosteissa olosuhteissa, sillä se voi vaurioittaa johtoja.  

Rikkoontuneita valosarjoja ei tule käyttää. Toimita ne sähkölaitteiden keräyspisteeseen.

– Vanhat valot eivät välttämättä sovellu märkään talvisäähän eikä niitä ole suunniteltu uusimpien turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos vanhojen valojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, ne on syytä korvata uusilla, turvallisemmilla valoilla, sanoo johtava asiantuntija Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) tiedotteessa.

Sisäkäyttöön tarkoitetut valot eivät kuulu parvekkeelle

Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valosarjoja. 

– "Vain sisäkäyttöön" -merkittyjä valosarjoja ei saa käyttää ulkona. Sisäkäyttöön tarkoitettujen valosarjojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat murtua. Niiden muuntaja ei myöskään sovellu ulos, koska sitä ei ole suojattu kosteutta ja kylmyyttä vastaan. Ulkokäyttöön soveltuvia sarjoja sen sijaan voi hyvin käyttää myös sisällä, Niemi selittää.

Valosarjat toimivat joko suoraan verkkojännitteellä tai muuntajan kautta pienoisjännitteellä. Tukesin mukaan muuntajalla toimivat valot ovat turvallisempia, sillä sähköiskun riski on niissä pienempi.

Nykyisin led-valosarjat ovat hehkulamppuja yleisempiä, ja ledeissä onkin paljon hyviä puolia. Ne muun muassa toimivat aina pienoisjänniteellä, lämpenevät vähemmän, kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät kauemmin. 

Paristoilla toimivia valosarjoja käytettäessä on hyvä muistaa, että paristot tulee ottaa pois säilytyksen ajaksi. Valosarjoissa ei tulisi käyttää uusia ja vanhoja paristoja sekaisin.

Katso myös: Näin upealta näyttää espoolaisperheen joulupiha valoineen

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat